Belföld

Amerikai konvojt támadtak meg Afganisztánban

Megtámadták szerdán az afganisztáni amerikai különleges erők gépkocsioszlopát az ország keleti részén Gardez és Hoszt városa között. Az akcióban öt támadó meghalt.

Egy amerikai katonai szóvivő közlése szerint mintegy húsz fő nyitott tüzet kézi fegyverekkel és géppuskával a menetoszlopra az út feletti sziklás vidékről. Többórás tűzharc alakult ki, amelybe bekapcsolódtak az amerikaiak által segítségül hívott F–16-os vadászgépek és egy A-10 típusú repülőgép is.

A gépek a támadók feltételezett állásait bombázták. Öt támadót megöltek, kettőt foglyul ejtettek, a többiek sorsa nem ismeretes. Az amerikai katonák közül senki sem sérült meg.

E kelet-afganisztáni területen szinte mindennaposak a terrorellenes koalíció elleni támadások, legtöbbször az amerikai katonai bázisokat lövik rakétákkal. Egyelőre nem tudni, kik követték el a támadást, de amerikai illetékesek úgy tudják, hogy a térségben az al-Kaida terrorszervezet, a tálibok egységeinek maradványai, valamint Gulbuddin Hekmatjar fundamentalista lázadó vezér fegyveresei egyaránt tevékenykednek és valószínűleg egyesítették erőiket a koalíció, valamint Hamid Karzai kormánya ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik