Belföld

Válságtervet ratifikált 24 európai bank

A szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás óta készülő egyezményt írt alá 24 európai bankkal az Európai Központi Bank (EKB). A megállapodás a válsághelyzetek esetén történő közös fellépés forgatókönyvét tartalmazza.

A szeptember 11-i támadás idején a világ központi bankjai telefonkapcsolatban álltak egymással annak érdekében, hogy a katasztrófa pénzügyi hatásait kezeljék – innen származott az egyezmény ötlete. Akkoriban az EKB látta el a piacokat dollártartalékokkal, és az USA szövetségi tartalékainak alakulásával összhangban csökkentette a kulcsfontosságú irányadó kamatokat. A most aláírt egyezmény négy órán belül létrejövő kapcsolatot garantál a felelős európai uniós banki hatóságok között.

Csak belső használatra

A. március 1-jével életbe lépett megállapodás olyan válsághelyzet teendőit szabályozza, amely potenciálisan nemzetközi és európai uniós következményekkel jár, s bizonyosan érinti az egyéni hitelintézményeket és bankcsoportokat. (Kitér többek között a “pénzügyi és valutapiacot érintő zavargásokra” is.)

A nem nyilvános dokumentum rögzíti a válság esetén kialakítandó nemzetközi együttműködés alapelveit és eljárásait, kijelöli a válság kezelésével megbízott hatóságot, a szükséges információáramlás kereteit, az országok közötti információcsere mechanizmusát. A jelölt országok banki felügyelő hatóságai és központi bankjai az illető ország EU-csatlakozását követően szintén részeseivé válnak az egyezménynek.

Nincs válság

– Európában jelenleg szó sincs semmiféle banki válságról, hangsúlyozta Edgar Meister, a német Bundesbank egyik vezetője, az EKB banki felügyelő bizottságának elnöke. A Financial Timesnak német kiadásának adott interjúban azt is kifejtette, hogy egy esetleges öbölháború sem alakítana ki feltétlenül bankrendszeri válsághelyzetet.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik