Belföld

Százmilliós bírság az IKB szerződésére

Száz millió forintos bűntetést szabott ki a közbeszerzési döntőbizottság az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) Euroatlantic Rt.-vel kötött szerződése miatt - értesült a Magyar Hírlap.

Stumpf István a Magyar Hírlap keddi lapszámában tett nyilatkozatával ellentétben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) május 31-én fejezi be a mára megszűntetett biztosság működésének vizsgálatát.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal most vizsgálja a 2000. január és 2002. június közötti informatikai jellegű beruházásokat, illetőleg az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) szerződéseit – közölte kedden a lappal Gyekiczki András, a Kehi alelnöke.
Az Állami Számvevőszék( ÁSZ) tavaly a Miniszterelnöki Hivatal vizsgálatával együtt szemrevételezte a kormánybiztosság működését is – tudtuk meg Divinyi Pétertől, az ÁSZ sajtófőnökétől.
Az Informatikai Kormánybiztosság Euroatlantic Rt.-vel kötött 250 milliós keretszerződésével kapcsolatos közbeszerzési pályázat szabálytalansága miatt százmillió forintos bűntetést szabott ki a közbeszerzési döntőbizottság – válaszolta a Magyar Hírlap kérdésre az Informatikai Minisztérium miniszteri biztosa, Kubinyi Imre.

A bűntetést közbeszerzési szabálytalanságok miatt 2002 nyarán már az új kormány idején szabták ki, azonban a Miniszterelnöki Hivatal – amelynek kebelében az Orbán-kormány idején az azóta megszűntetett biztosság működött – bíróságon támadta meg a döntést. Az eljárás ma is folyamatban van.

Azért alkalmaztak szankciót, mert az Euroatlantic Rt.-vel az első, 500 milliós keretszerződést követően – az előzővel nem azonos tartalomra – új közbeszerzési pályázat nélkül kötöttek újabb 250 millióra szerződést – közölte a miniszteri biztos. (A törvény csak azonos tartalmú szerződés esetén teszi lehetővé a közbeszerzési pályázatban szerepelt össszeg 50 százalékának erejéig az eljárás mellőzésével új szerződés megkötését).

Az Euroatlantic Rt.-vel megkötött szerződések tavaly július 1-i felbontásával több száz millió forintot sikerült visszatartani – mondta a miniszteri biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik