Belföld

Magyarország az utolsók között a sztrájkolók világranglistáján

Sztrájkolási hajlandóságban a világ országai között az utolsó helyek egyikén szerepel Magyarország. Szakemberek szerint a rendszerváltás óta még mindig nem alakult ki az erős kollektív érdekvédelem kultúrája: az emberek féltik egzisztenciájukat, s inkább az egyéni érdek-képviseleti technikákat részesítik előnyben.

Magyarországon viszonylag keveset sztrájkolnak, tüntetnek, tiltakoznak munkaügyekben a dolgozók – írja a Magyar Hírlap. Ausztria után hazánk a második “legbékésebb” ország Európában, a világ országai között pedig a KSH elemzői szerint a 150. hely környékén van a magyar munkavállalók sztrájkolási hajlandósága.

2000-ben a legtöbb munkabeszüntetés Franciaországban volt, míg a legtöbb embert Spanyolországban mozgatták meg a szakszervezetek. A jóval kevesebb munkabeszüntetés ellenére viszont az Amerikai Egyesült Államokban esett ki a legtöbb munkaidő.

Magyarországon a rendszerváltást követő 13 év alatt (1989-2002 között) összesen 372 direkt akciót regisztráltak. Ebből 160 volt sztrájk és figyelmeztető sztrájk, 103 utcai tüntetés, a többi ennél is kevésbé erőteljes eszköz, például aláírásgyűjtés vagy petíció – foglalta össze Berki Erzsébet kutató egy tanulmányában.

Idehaza összesen vagy 1,5 millióan vettek részt munkabeszüntetésben. Ez nem alacsony szám, de az egy sztrájkolóra jutó összes munkabeszüntetés időtartama mindössze 8,4 óra, azaz egy sztrájkolóra évente 36 perc jut, ami nagyon alacsony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik