Belföld

Európát fenyegeti a baromfivész

Szerdán a belga kormány is bejelentette, hogy a baromfiállományban valószínűsíthetően baromfivészben megbetegedett állatokat találtak, vagyis félő, hogy a hollandiai baromfivész a szomszédos Belgiumra is átterjedt.

A járvány megelőzésére Belgiumban is megkezdték a
baromfik tömeges kényszervágását. A belga hatóságok járványügyi szempontból lezárták Ravels és Baarle-Hertog városokat, miközben vizsgálják, hogy egy Ravels közeli telepen miért pusztult el a 12 ezer nevelt baromfiból kétezer. A
végső, biztos diagnózis napok múlva várható. Ugyanakkor 26 másik farmot is vizsgálnak, amelyek Hollandiából származó tojásokat keltettek, illetve Hollandiából származó csirkéket nevelnek.


A holland illetékesek közben újabb intézkedéseket tettek a határ mentén, Brabant tartományban, amely a közel százmillió Hollandiában nevelt csirke fő termelőkörzete. Brabantban 23 millió csirkét nevelnek és bár eddig ebben a tartományban nem volt megbetegedés, elővigyázatosságból a gazdálkodók szervezete megelőző baromfivágásokat tart szükségesnek.


Eddig már 14 ország állította le a holland baromfi-,
baromfitermék- és tojásimportot: az Európai Bizottság a múlt hétfőn, Hollandiával egyeztetve, az EU egész területére kiviteli és szállítási tilalmat jelentett be a Hollandiából származó baromfira és tojásra. Hollandiában a múlt szombattól csak az élő baromfira és a tojásra vezettek be exporttilalmat.


Az ország időközben külföldi segítséget kért azoknak a
szárnyasoknak a megsemmisítéséhez, amelyeket az ország középső részén múlt hét végén kitört baromfivész miatt kell tömegesen elpusztítani. A járvány megfékezése végett több százezer baromfit kell levágni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik