Belföld

Az élelmiszerkereskedők nem tartanak az új szabályozástól

admin
admin

2003. 03. 12. 07:03

A kereskedők áprilistól nem adhatják olcsóbban a hazai élelmiszereket annál, mint amennyiért beszerezték, s szállítóikat harminc napon belül ki kell fizetniük - írja a Népszabadság. Az akciók megszűnésétől azonban nem kell tartani, hiszen a két korlátozó szabályt tartalmazó agrárpiaci rendtartásról szóló törvény előírásait a kereskedők könnyen megkerülhetik.

Jobb későn, mint soha – gondolhatták a honatyák, amikor hétfőn elfogadták az új agrárpiaci rendtartásról szóló törvényjavaslatot. Az új jogszabály ugyanis alig több mint egy évig maradhat hatályban, hiszen az uniós csatlakozás után a magyar gazdákra is a tagállamok közös rendtartása vonatkozik majd. A tagságig hátralévő néhány hónap viszont kevésnek tűnik arra, hogy a törvény eredeti céljának megfelelően kiszámíthatóvá tegye az agrártermékek piacát, és jövedelembiztonságot garantáljon a földből élőknek.

Van azonban az új jogszabálynak néhány passzusa, amely akár túl is élheti a csatlakozást. Az agráriumban dolgozók nyomására ugyanis bekerült a törvénybe, hogy a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeket nem lehet a beszerzési ár alatt árusítani a boltokban. Emellett a jogszabály azt is előírja, hogy a gazdáknak és a feldolgozóknak harminc napon belül meg kell kapniuk a kereskedőktől termékeik ellenértékét. Márpedig az EU tizenöt tagállamából nyolcban – például Franciaországban, Spanyolországban vagy Olaszországban – hasonló módszerekkel igyekeznek szabályozni a piacot.
[Népszabadság]

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.