Belföld

Visszavágás a Ron Werber ügyért?

admin

2003. 03. 11. 07:44

Csaknem félmilliárd forintot fizetett ki a Miniszterelnöki Hivatal az Orbán-kormány idején beszédek írásáért, rendezvényszervezésért az Euroatlantic Rt.-nek - írja a Magyar Hírlap. Kiss Péter kancelláriaminiszter képviselői kérésre betekintést enged a szerződésekbe. Elődje, Stumpf István cáfolja, hogy szabálytalanság történt volna. A cég vezetője állítja: piaci áron számlázták a beszédeket.

Igaz-e, hogy az Orbán-kormány idején több mint 400 millió forintot folyósított a kancellária a Fellegi Tamás vezette Euroatlantic cégnek – kérdezte a Parlamentben Juhász Gábor szocialista frakcióvezető-helyettes Kiss Péter kancelláriaminisztert. Kiss közölte: a kormányváltást megelőző néhány hónapban valóban több mint 415 millió forintot vett fel a Stumpf István vezette Miniszterelnöki Hivataltól (MeH). Kiss szerint tanulságos lesz, ha a képviselő betekint a teljesítés-igazolásokba.

Egy a Magyar Hírlap birtokában lévő összesítés szerint az Euroatlantic 66 tételben összesen 415 millió 234 ezer forintot kapott a MeH-től. A munkákat 2002. január végén és 2002 április elején, vagyis közvetlenül a választások előtt végezték. A cég tucatnyi alkalommal írt – darabonként 240 ezer forintért – beszédet Stumpf Istvánnak.

Ilyen beszéd volt az, amit a kancelláriaminiszter az újonnan kinevezett főtisztviselői kar első munkaértekezletén mondott el, de ugyanenyibe került az a néhány oldalas szöveg is, amit a domonyi általános iskolások hallgathattak meg, amikor pályázaton számítógépet nyertek. Asztali naptár tervezésére és kivitelezésére 3,3 millió forintot vett fel a cég, egy több várost érintő országos road-show-ért városonként 4,2 millió forintot, “szakmai listák” készítéséért 3 millió forintot.

Stumpf István volt miniszter szerint az Euroatlatic-szerződések kivétel nélkül mind szabályosan köttettek. Azokat hónapokon át vizsgálta az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a rendőrség, de nem találtak szabálytalanságokat. A volt miniszter kérdésünkre elmondta: a teljesítéseket nem ő igazolta, a kifizetéseket sem ő engedélyezte, az a MeH-en belül működő Informatikai Kormánybiztosság hatáskörébe tartozott. Stumpf emlékezete szerint a cég az ő informatikai szerepléseivel kapcsolatos háttéranyagokat illetve beszédvázlatokat írta, amiket ő még kiegészített, alakított, átfogalmazott.

Az Euroatlantic, amely az Informatikai Kormánybiztosság közbeszerzési pályázatán nyert el egy kommunikációs projektiroda felállítására egy 500 illetve egy 250 millió forintos keretszerződést, piaci áron számlázta a beszédeket, háttértanulmányokat – közölte a lap kérdésére Fellegi Tamás, a cég ügyvezetője. Hozzátette: a kormányváltás után a még hátralévő kifizetéseket visszatartották, az informatikai tárca végül külön szerződésben ismerte el, hogy jogszerűek voltak a szerződések, így jár azok ellenértéke is. Fellegi közölte: nem igaz, hogy Orbán Viktor tanácsadói közé tartozott a kérdéses időszakban, s emiatt kapta volna a megbízásokat. Megjegyezte: szerinte a szocialisták most bűnbakot keresnek. Így akarnak a Fidesznek visszavágni a Ron Werber ügyért. (Az MSZP izraeli kampánytanácsadója 2,3 millió forintot kapott egy a MeH átszervezéséről szóló tanulmányért.) Erre utal az is, hogy Juhász a Werber-ügyet felfedő Répássy Róbert Fidesz-es politikust is meghívta, hogy vele együtt tekintse meg az Euroatlantic szerződéseit.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.