Belföld

Visszavágás a Ron Werber ügyért?

Csaknem félmilliárd forintot fizetett ki a Miniszterelnöki Hivatal az Orbán-kormány idején beszédek írásáért, rendezvényszervezésért az Euroatlantic Rt.-nek - írja a Magyar Hírlap. Kiss Péter kancelláriaminiszter képviselői kérésre betekintést enged a szerződésekbe. Elődje, Stumpf István cáfolja, hogy szabálytalanság történt volna. A cég vezetője állítja: piaci áron számlázták a beszédeket.

Igaz-e, hogy az Orbán-kormány idején több mint 400 millió forintot folyósított a kancellária a Fellegi Tamás vezette Euroatlantic cégnek – kérdezte a Parlamentben Juhász Gábor szocialista frakcióvezető-helyettes Kiss Péter kancelláriaminisztert. Kiss közölte: a kormányváltást megelőző néhány hónapban valóban több mint 415 millió forintot vett fel a Stumpf István vezette Miniszterelnöki Hivataltól (MeH). Kiss szerint tanulságos lesz, ha a képviselő betekint a teljesítés-igazolásokba.

Egy a Magyar Hírlap birtokában lévő összesítés szerint az Euroatlantic 66 tételben összesen 415 millió 234 ezer forintot kapott a MeH-től. A munkákat 2002. január végén és 2002 április elején, vagyis közvetlenül a választások előtt végezték. A cég tucatnyi alkalommal írt – darabonként 240 ezer forintért – beszédet Stumpf Istvánnak.

Ilyen beszéd volt az, amit a kancelláriaminiszter az újonnan kinevezett főtisztviselői kar első munkaértekezletén mondott el, de ugyanenyibe került az a néhány oldalas szöveg is, amit a domonyi általános iskolások hallgathattak meg, amikor pályázaton számítógépet nyertek. Asztali naptár tervezésére és kivitelezésére 3,3 millió forintot vett fel a cég, egy több várost érintő országos road-show-ért városonként 4,2 millió forintot, “szakmai listák” készítéséért 3 millió forintot.

Stumpf István volt miniszter szerint az Euroatlatic-szerződések kivétel nélkül mind szabályosan köttettek. Azokat hónapokon át vizsgálta az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a rendőrség, de nem találtak szabálytalanságokat. A volt miniszter kérdésünkre elmondta: a teljesítéseket nem ő igazolta, a kifizetéseket sem ő engedélyezte, az a MeH-en belül működő Informatikai Kormánybiztosság hatáskörébe tartozott. Stumpf emlékezete szerint a cég az ő informatikai szerepléseivel kapcsolatos háttéranyagokat illetve beszédvázlatokat írta, amiket ő még kiegészített, alakított, átfogalmazott.

Az Euroatlantic, amely az Informatikai Kormánybiztosság közbeszerzési pályázatán nyert el egy kommunikációs projektiroda felállítására egy 500 illetve egy 250 millió forintos keretszerződést, piaci áron számlázta a beszédeket, háttértanulmányokat – közölte a lap kérdésére Fellegi Tamás, a cég ügyvezetője. Hozzátette: a kormányváltás után a még hátralévő kifizetéseket visszatartották, az informatikai tárca végül külön szerződésben ismerte el, hogy jogszerűek voltak a szerződések, így jár azok ellenértéke is. Fellegi közölte: nem igaz, hogy Orbán Viktor tanácsadói közé tartozott a kérdéses időszakban, s emiatt kapta volna a megbízásokat. Megjegyezte: szerinte a szocialisták most bűnbakot keresnek. Így akarnak a Fidesznek visszavágni a Ron Werber ügyért. (Az MSZP izraeli kampánytanácsadója 2,3 millió forintot kapott egy a MeH átszervezéséről szóló tanulmányért.) Erre utal az is, hogy Juhász a Werber-ügyet felfedő Répássy Róbert Fidesz-es politikust is meghívta, hogy vele együtt tekintse meg az Euroatlantic szerződéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik