Belföld

A Világbank 75 százalékos privatizációt akar Bulgáriában

Úgynevezett PAL-hitelt, programkiigazítási kölcsönt kaphat Bulgária a Világbanktól ahhoz, hogy felgyorsítsa a reformokat és végrehajtsa a privatizációt – nyilatkozta a bolgár Novinite hírügynökségnek Oscar de Bruyn Kops, a pénzügyi szervezet országmenedzsere.

Kops szerint a PAL-program segítségével a magánszektor aránya 70-75 százalékosra növelhető 2005-ig (a GDP-hez viszonyítva). Az országmenedzser meg van győződve arról, hogy Bulgária eltökélt abban, hogy tovább folytassa a megkezdett utat.

A hároméves világbanki program célkitűzései között szerepel a folyamatosan fenntartható 4,5-5 százalékos gazdasági növekedés, amihez 750 millió dolláros hitelt folyósítana a pénzügyi szervezet.

Kops hozzátette: a program a szegénység csökkentésére, az életszínvonal emelésére és Bulgária EU-csatlakozására is koncentrál.

A korrupció leküzdéséről szólva Kops megjegyezte: alapvető céljuk egy átlátható és elszámoltatható kormányzat megteremtése a projekt révén. Szerinte ugyan vannak már jelek a korrupció visszaszorulására, de egyelőre ez a probléma igencsak aggasztja a Világbank illetékeseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik