Belföld

Az USA és az euróövezet lehet a háború legnagyobb vesztese

admin
admin

2003. 03. 11. 10:44

A Nemzetközi Valuta Alap (IMF) iraki háború esetén azzal számol, hogy a világgazdaság akár két százalékkal is kisebb növekedést mutathat fel, a háború különösen erősen hatna az Egyesült Államokra és az euróövezetre - jelentette kedden a Handelsblatt című német lap.

A Düsseldorfban szerkesztett újság az IMF áprilisban kiadandó világgazdasági prognózisára (World Economic Outlook) hivatkozott, s azt írta, hogy a kétszázalékos csökkenéssel számoló pesszimista forgatókönyv arra az esetre vonatkozna, ha az iraki háború elhúzódna, erősen romboló hatású lenne, s más országokra is átterjedne. Globális negatív spirál keletkezhet, amennyiben az olajárak erősen megugranának, ha csökkenne a bizalom a fogyasztók és a beruházók körében, ha növekedne a bizonytalanság a pénzpiacokon. – Csak egy rövid háborúnak lennének pozitív következményei a gazdaságra és a részvénypiacokra nézve – olvasható a Handelsblattban.

A negatív fejleményeket különösen megsínylené az Egyesült Államok és az euróövezet, Németországnak meg kellene szegnie a maastrichti kritériumok egyikét, át kellene lépnie a háromszázalékos deficithatárt, azaz engedni, hogy az államháztartási deficit meghaladja a GDP három százalékát.

Az IMF válság esetére gyors kamatcsökkentést ajánl a jegybankoknak, “súlyos, világméretű beomlás” esetére azt javasolja, hogy a pénzügyi válságba kerülő országok kapjanak rövid lejáratú áthidaló hiteleket.

Az IMF az iraki háború lehetőségét kizárva is borúsabban látja a világgazdaság és az egyes országok növekedési kilátásait szeptemberi prognózisához képest. Szakértői szerint a világgazdaság 3,7 százalék helyett már csak 3,3 százalékkal növekedhet, az amerikai gazdaság 2,6 százalék helyett 2,4 százalékkal. Japán esetében az IMF 0,5 százalékos növekményt vár (korábban 1,1 százalékra számított), az euróövezetben 1,3 százalékosat (korábban 2,3).

A német gazdaságot szemügyre véve az IMF fél évvel korábban 2 százalékos bővülést prognosztizált, ezt most 0,7 százalékra módosította. A német kormány egy százalékos növekedést remél, de ez a prognózis nem számol iraki háborúval.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.