Belföld

Az USA és az euróövezet lehet a háború legnagyobb vesztese

admin

2003. 03. 11. 10:44

A Nemzetközi Valuta Alap (IMF) iraki háború esetén azzal számol, hogy a világgazdaság akár két százalékkal is kisebb növekedést mutathat fel, a háború különösen erősen hatna az Egyesült Államokra és az euróövezetre - jelentette kedden a Handelsblatt című német lap.

A Düsseldorfban szerkesztett újság az IMF áprilisban kiadandó világgazdasági prognózisára (World Economic Outlook) hivatkozott, s azt írta, hogy a kétszázalékos csökkenéssel számoló pesszimista forgatókönyv arra az esetre vonatkozna, ha az iraki háború elhúzódna, erősen romboló hatású lenne, s más országokra is átterjedne. Globális negatív spirál keletkezhet, amennyiben az olajárak erősen megugranának, ha csökkenne a bizalom a fogyasztók és a beruházók körében, ha növekedne a bizonytalanság a pénzpiacokon. – Csak egy rövid háborúnak lennének pozitív következményei a gazdaságra és a részvénypiacokra nézve – olvasható a Handelsblattban.

A negatív fejleményeket különösen megsínylené az Egyesült Államok és az euróövezet, Németországnak meg kellene szegnie a maastrichti kritériumok egyikét, át kellene lépnie a háromszázalékos deficithatárt, azaz engedni, hogy az államháztartási deficit meghaladja a GDP három százalékát.

Az IMF válság esetére gyors kamatcsökkentést ajánl a jegybankoknak, “súlyos, világméretű beomlás” esetére azt javasolja, hogy a pénzügyi válságba kerülő országok kapjanak rövid lejáratú áthidaló hiteleket.

Az IMF az iraki háború lehetőségét kizárva is borúsabban látja a világgazdaság és az egyes országok növekedési kilátásait szeptemberi prognózisához képest. Szakértői szerint a világgazdaság 3,7 százalék helyett már csak 3,3 százalékkal növekedhet, az amerikai gazdaság 2,6 százalék helyett 2,4 százalékkal. Japán esetében az IMF 0,5 százalékos növekményt vár (korábban 1,1 százalékra számított), az euróövezetben 1,3 százalékosat (korábban 2,3).

A német gazdaságot szemügyre véve az IMF fél évvel korábban 2 százalékos bővülést prognosztizált, ezt most 0,7 százalékra módosította. A német kormány egy százalékos növekedést remél, de ez a prognózis nem számol iraki háborúval.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.