Belföld

Távozik az egyházügyi államtitkár, majd a kulturális miniszter

Kiss Elemér távozásával nem ért véget a "forgatókönyvön kívüli" változások sora a kormányban. Értesülések szerint a közeli napokban megválik tisztségétől Szalay István, az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár. A májusra várt átalakítás egy posztot biztosan érint: Görgey Gábor kulturális miniszter távozik a kormányból.

A Miniszterelnöki Hivatal élén történt cserével a májusra tervezett kormányátalakítás első lépése akarva-akaratlanul már megtörtént: Kiss Elemér helyére Kiss Péter került, Burány Sándor személyében új minisztere van a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériumnak is. Szintén „forgatókönyvön kívül” a közeljövőben távozik posztjából Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára – értesült lapunk.

A végzettségét tekintve matematikus Szalay korábban Szeged polgármestere és az MSZP parlamenti képviselője volt, az egyházakkal csak érintőlegesen került kapcsolatba. Ezért is keltett meglepetést, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök őt választotta a posztra. Kormánypárti és ellenzéki politikusokkal, valamint egyházi vezetőkkel beszélve úgy tűnik, tavaly júliusi kinevezése óta az államtitkárnak nem sikerült szakmai tekintélyt kivívnia.

A szocialista pártban a szemére vetik, hogy miközben a kormányzat anyagiakban is megnyilvánuló gesztusokat tett az egyházak felé, a közvélemény úgy érzékelhette, megromlott az állam és az egyházak viszonya. Több forrásból is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy még folynak az egyeztetések arról, ki legyen az új egyházügyi államtitkár.

Információk szerint a kormányfő azt szeretné, ha májusban – az egyéves munka értékelésével egy időben – kerülne sor a változások “második lépcsőjére”, de van olyan vélemény is, hogy nincs értelme addig várni. Az MSZP március végére tervezett kongresszusa előtt azonban erre nem kerül sor. Úgy tudjuk, az már biztos, hogy Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere megválik hivatalától. Utódjáról még nincs döntés. Sokan úgy tartják, hogy helyére Lendvai Ildikó kerül, ám ez egyben újabb kérdést vet fel: ki vezeti ezután az MSZP-frakciót? Elképzelhető, hogy a kulcsfontosságú tisztségre nem találnak alkalmas embert, s ezért másik politikust jelölnek a kulturális tárca élére. Történhet csere a GYISM vezetésében is – ha Jánosi György távozik, többen pályáznának székére. Hogy az SZDSZ-es tárcáknál lesz-e változás, nem csupán a kormányfő elhatározásától, hanem a szabad demokraták döntésétől is függ. Információink szerint Csillag István marad a gazdasági miniszter, az viszont kérdés, megőrzi-e posztját Kovács Kálmán informatikai, illetve Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter.

Bármikor kerül is sor a kormányátalakításra, a cserék nem csupán miniszterekre, hanem államtitkárokra is vonatkoznak majd. Természetesen elsősorban azoknál a tárcáknál, amelyeknél új lesz a miniszter – de olyan is lesz, ahol a minisztérium első embere marad, az államtitkári poszton viszont csere lesz.

Információk szerint napokon belül megválik posztjától Keszthelyi András helyettes kormányszóvivő. A későbbiekben Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki főtanácsadó munkáját segíti majd tanácsadóként. Utódjáról egyelőre nincs döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik