Belföld

Takaréklángon az üzleti utazások

Több amerikai óriásvállalat elhalasztotta vagy visszafogta vezetői európai és közel-keleti útjait az iraki feszültség miatt. A hazai cégek munkatársainak utazásaiban ma inkább a takarékossági, mintsem a biztonsági szempontok dominálnak - olvasható a Világgazdaságban.

Az amerikai vállalatok többsége beszünteti vagy elhalasztja alkalmazottainak tengerentúli és belföldi légi útjait, ha megindul az Irak elleni támadás – derül ki az üzleti utaztatócégek által végzett friss felmérésből. A vállalatok kötelezik az éppen külföldön tartózkodó dolgozóikat, hogy jelentkezzenek az amerikai nagykövetségeken, vigyenek rövidhullámú rádiókat, illetve válaszszák a biztonságosabb vonatot vagy autót. A Novartis észak-amerikai részlegében tíz országot jelöltek meg, ahová most nem tanácsolják az utazást, a Black & Deckernél is elhalasztják a kevésbé fontos utakat. Egy tanácsadó cég szerint néhány vállalatnál azt is megtervezték, miként lehet azonnal hazahozni a vezetőket, ha szükséges.

Magyarországon a nagyvállalatok már jó ideje inkább az általános költségcsökkentés, semmint az iraki feszültség miatt fogták vissza vezetőik légi utaztatását. Aki teheti, autón és vonaton küldi tárgyalni vagy konferenciára a főnököket vagy a középvezetőket. Erősen terjed a videokonferencia, az internetes tárgyalás és üzletkötés, ez is mérsékli a most veszélyesnek vélt légi utazásokat – erősítette meg a General Electric, az MVM és a Mol is.

Kurucz János, a Vista tulajdonos-ügyvezetője úgy látja, a magyarországi cégek főként Európán belül, s itt is elsősorban a szomszédos, illetve a közelebbi államokba, Német-, Francia-, Olaszországba utaznak, ami azonban most sem jelent különösebb veszélyforrást. Már eddig is az volt a jellemző, hogy ahova lehet, autóval utaznak, így e téren sem érezhető változás. A vállalatok a New York-i terrortámadást követően vezettek be szigorító intézkedéseket az utazásoknál, ám ezek az iraki háborús készülődés hatására nem változtak érdemben.

A multinacionális cégeknek eddig is megvoltak az utazásokkal, főként a repülős utazásokkal kapcsolatos szabályai, amelyek elsősorban a vezetőkre vonatkoznak – mondja Gordon Mária, a Carlson Wagonlit Travel értékesítési vezetője. Van olyan cég, amely már eddig is befagyasztotta utazásait, másoknál csak egy meghatározott kör utazhat.

A takarékosság egyre jellemzőbb lesz az üzleti útra indulókra – véli Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője. Szerinte 1-1,5 éve a cégek a korábbinál is jobban figyelnek a költségekre. Így ma már ritka, hogy a vállalatok első osztályú repülőjegyet vesznek, jellemzően turistaosztályon utaznak, vagy autóval. Emiatt például az OTP Travelnél az utóbbi idő-ben közel 10 százalékkal csökkent a repülőjegy-értékesítés. Igaz, ezt a cég charteres üdülőprogramjaival ellensúlyozni tudta.

Az üzletemberek eddig is csak akkor utaztak, ha ez indokolt volt, így e téren most csökkenést nem lehet tapasztalni, sokkal inkább az incentive és konferenciautaknál észlethető a visszaesés. Ebben a körben az utóbbi időszakban például a Carlson Wagonlit Travelnél 20-25 százalékos volt a lemondás, ami azonban nem azt jelenti, hogy teljesen elvetették ezeket a programokat a cégek, hanem sok esetben későbbi időpontra halasztották. Bizonyos desztinációkkal szemben – Közel-Kelet, Dél-Európa egy része – azonban létezik egyfajta óvatosság, félelem, így ezeket a térségeket, ha csak lehet, elkerülik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik