Belföld

Rádiókat vesz a honvédség – norvég beruházás várható

Mintegy 36 milliárd forint értékben, tíz év alatt csaknem tízezer harcászati rádió Magyarországra szállításáról, valamint a beszerzési érték 180 százalékos ellentételezéséről írtak alá szerződést a Honvédelmi Minisztérium (HM), a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) képviselői, valamint a norvég Kongsberg Defence Communication A.S. (KDC) marketing igazgatója kedden.

A szerződés budapesti ünnepélyes aláírás alkalmából mondott beszédében Bese Ferenc, a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatalának vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a közbeszerzési eljáráson részt vevő öt cég közül a norvég KDC-t a múlt év áprilisában minősítették győztesnek.

A vezérigazgató utalt arra, hogy a tenderen vesztes cégek közül kettő megtámadta a döntést. Erdősi Péter, a GKM befektetési főigazgatója példa nélküli, kedvező megállapodásnak tartotta azt, hogy a beszállító cég 180 százalékos ellentételezést vállalt, amely magyarországi befektetés és gyártás formájában realizálódik.

Viggo Westbye, a KDC marketing igazgatója kijelentette: nagy várakozással tekint cége és a magyar felek következő tízéves együttműködése elé. A szerződés aláírását követően újságírói kérdésekre Bese Ferenc elmondta: a harcászati rádiók beszállításának ütemezése függ a honvédségnél folyó védelmi felülvizsgálat eredményétől, de a katonák erőteljes igénye miatt szeretnék, ha minél hamarabb teljesülne a szerződés. Hozzáfűzte: az első négyszáz rádió hamarosan megérkezik.

A vezérigazgató szerint a tender elbírálásával kapcsolatban nem a HM, hanem a közbeszerzési döntőbizottság és a KDC, valamint a két vesztes cég áll bíróság előtt. Hangsúlyozta, a bíróság a szerződéskötés megtiltását elutasította, tehát az aláírás jogszerű.

Erdősi Péter közölte: a GKM törekedni fog arra, hogy az ellentételezési megállapodás keretében olyan térségekben és ágazatokban történjen meg a vállalt beruházás, amely összhangban lesz a norvég cég tapasztalataival és a magyar fél érdekeivel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szerződés szerinti gyártókapacitás megteremtése együtt jár munkahelyek létrehozásával és az ehhez kapcsolódó szakképzés megindulásával, illetve katonai együttműködéssel. Viggo Westbye elmondta: az elkövetkezendőkben állapodnak meg a GKM-mel, hogy hol valósítja meg beruházását Magyarországon a KDC.

A marketing igazgató szerint a beszállítói feladatra alkalmas magyar vállalatok közül a Videoton az egyik, de az eszközök gyártását több céghez szeretnék kihelyezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik