Belföld

OEP-botrány: egy professzort is megfigyeltek

admin

2003. 03. 11. 07:41

Tovább dagad az egészségügy adatgyűjtési botránya - írja a Magyar Hírlap. A legújabb fejezet szerint a gyógyszerár-támogatásban fontos szerepet játszott gyógyszer-alkalmazási bizottság (gyab) egyik nagy tekintélyű professzorát is megfigyelték.

A gyab adott szakmai véleményt az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak (ETT) arról, hogy a különböző gyógyszerek árát milyen mértékben fizesse a betegek helyett az állam. A bizottságot Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere állította fel, de az új kormány megszüntette. Bánki M. Csaba professzor a pszichiátria területén alkalmazandó gyógyszereket véleményezte az állami ártámogatás szempontjából a testületben. Az üzleti hírszerző társaság, amely a professzort megfigyelte, egy olyan gyógyszerpiaci szereplővel van megbízásos jogviszonyban, amely a pszichiátria által használt egyik gyógyszer támogatásában érdekelt. A tét egy gyógyszer évi több milliárd forintos állami finanszírozása, amely az eladhatóságot növeli.

Korábban a lap már beszámolt róla, hogy Matejka Zsuzsáról, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójáról, az OEP egyik főtanácsadójáról és az egészségügyi minisztérium egyik magas beosztású tisztviselőjéről is gyűjtött adatokat az üzleti hírszerzéssel foglalkozó cég (MH, március 6–10.).

Bánki M. Csaba professzort egy rendezvényen figyelték meg azért, hogy megtudják róla: előadása után kivel találkozik, kivel folytat tárgyalást. Feltételezték, hogy a szakember a konkurenciát támogatja, de kiderült: szó sincs erről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.