Belföld

Meghiúsultak a ciprusi rendezésről szóló tárgyalások

Kudarcba fulladtak a tárgyalások a ciprusi rendezésről Hágában. A szigetország görög és török közössége képtelen volt egyezségre jutni, így a görögök egymaguk írják majd alá az EU-belépésről szóló dokumentumokat.

A tárgyalások sikertelensége egyben az ENSZ sikertelenségét is bizonyítja: Kofi Annan ENSZ-főtitkár hiába állt elő saját tervével a rendezésre, az államszövetséghez hasonló, két részből álló ország megteremtését célozva – írja a Le Monde.

Az EU-csatlakozást aláíró görögök most tulajdonképpen lépéselőnybe kerültek, hiszen az Európai Unió csak őket fogadja el törvényes, legitim államnak. A török közösség entitását ugyanis csak Törökország ismeri önálló államként. (Törökország gyakorlatilag megszállva tartja a sziget hozzá közelebb eső részeit.)

A törökök különleges helyzetbe kerültek: az ankarai kormány szeretne belépni az EU-ba, de a ciprusi török közösség súlyos akadályt jelenthet. A görögök ugyanis hivatalosan az egész szigetet “beviszik” az Unióba, Törökország pedig az EU egy részének kvázi megszállójává válik. Így aztán Ankara rendkívül kényes és kényelmetlen helyzete egyre rosszabbodhat.

A török kormányt legfeljebb az zavarhatja jobban, hogy az Irak megtámadására készülő Egyesült Államok igényeit miként tudja teljesíteni. Az amerikaiak ugyanis szeretnének csapatokat elhelyezni az európa és Ázsia határán fekvő országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik