Belföld

Magyarország gázálarcokat küld a törököknek

Várhatóan gázálarcokat, vegyvédelmi ruhákat ajánl fel Magyarország Törökország védelmének megerősítéséhez. A kérdésről hétfőn egyeztet a miniszterelnök, a külügyminiszter és a honvédelmi miniszter.

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója hétfőn az elmondta, hogy ha a kormány döntést hoz a hozzájárulásról, akkor a felszereléseket nem a Magyar Honvédség hanem a tartalékgazdálkodási igazgatóságok készleteiből ajánlanák fel. Közlése szerint ezeket az eszközöket meg kell vásárolni, így a kormánynak arról is döntenie kell, hogy melyik tárca, vagy intézmény forrásából finanszírozzák mindezt.

A tartalékgazdálkodási igazgatóságok az ország védelmi célú, gazdasági tartalékait kezelik, illetve szükség esetén az ilyen jellegű beszerzéseket intézik. A külügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy valószínűleg hétfőn kap tájékoztatást a kormány arról, hogy vannak-e olyan katonai eszközei Magyarországnak, amelyeket nélkülözni tud.

– Azt gondolom föl tudunk valamit ajánlani Törökország védelméhez – mondta Kovács László. Leszögezte: ez nem az Irak elleni esetleges katonai akcióban való részvétel lenne, hanem egy esetleges iraki csapás elhárítását szolgálná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik