Belföld

Koalíciós egyeztetés – “megjuhászodott” az SZDSZ

A koalíciós pártok között további egyeztetések tárgyát képezi majd a számításba jöhető, később létrejövő uniós posztok felosztása - derült ki az MSZP és az SZDSZ között kedden, Budapesten tartott koalíciós egyeztetést követően.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Medgyessy Péter miniszterelnök közölte: a baráti, jó hangulatú tárgyalás témája az új, európai uniós kérdésekben koordináló tárca nélküli miniszteri poszt feladatkörének meghatározása volt.

Hozzátette: ennek értelmében megváltoztatták a koalíciós megállapodás mellékletét, amely a miniszteri posztokat és azok elosztását tartalmazza. A kormányfő jelezte, hogy az SZDSZ támogatja a poszt létrehozását, és egyetértenek Juhász Endre személyével is.

Medgyessy Péter leszögezte: külön, formális egyeztető fórumot nem szükséges létrehozni, mert – mint fogalmazott – “ahhoz a koalíció túl jól működik”.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök jelezte: a sajtóban megjelent esetleges kormányzati személyi változásokról nem tárgyaltak, mert az – mint mondta – most nincs napirenden. A kormányfő megerősítette: egyéves működés alapján fogja értékelni a miniszterek munkáját, és a koalíciós partnerrel egyeztetve fog javaslatot tenni az esetleges változásokra.

Medgyessy Péter kitért arra, hogy az értékelés a szakmai munka, a szervezőkészség, a kommunikációs képesség és az uniós csatlakozás előkészítésében elvégzett feladatok alapján történik majd.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke egy kérdés kapcsán kitért arra: az EU-koordinációs miniszteri poszt létrehozása már korábban szóba került mind a frakción, mind a koalíción belül. A döntést előrehozta az a kényszerű személycsere, amely a kancellária élén történt, és ennek volt a következménye a poszt létrehozásának bejelentése – tette hozzá.

Mint Kuncze Gábor fogalmazott: a jövőben különösen fognak ügyelni arra, hogy a koalíciós megállapodást maradéktalanul betartsák. Ezt én is megígérem – csatlakozott Medgyessy Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik