Belföld

Jövőre liberalizálják a gázpiacot?

A magyar áram- és gázpiac megnyitása elsősorban nem az európai uniós csatlakozás miatt fontos, hanem azért, hogy a kialakuló versenyhelyzet leszorítsa az árakat és a termelési költségeket - mondta Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára kedden Esztergomban.

A MTESZ által szervezett országos energetikai fórumon az államtitkár elmondta: a villamosenergia-piac ez év január elsején bevezetett részleges liberalizációját a gázpiaci liberalizáció várhatóan jövő év elején követi.

A helyettes államtitkár közölte: a villamosenergia-piac részleges megnyitása iránt egyelőre alacsony az érdeklődés: a összenergia-felhasználás lehetséges 30-35 százaléka helyett mindössze a 8,5 százalékát szerzik be a feljogosított fogyasztók a szabad piacról.

A gázpiac 2004. január 1-jei megnyitásával kapcsolatosan a helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a gáztörvény tervezetét januárban fogadta el a kormány. Jelenleg az országgyűlési bizottságok tárgyalják, s várhatóan áprilisban dönt róla a parlament. A helyettes államtitkár kiemelte: a törvény rendelkezik a piacnyitásról, a kereskedők és a feljogosított fogyasztók szabad gázimportjáról, szabályozza egyebek között a hozzáférés megtagadásának eseteit.

Az árat a miniszter hirdeti meg – ismertette a helyettes államtitkár, hozzátéve: annak fedeznie kell a szükséges költségeket és a tisztességes hasznot is. Megjegyezte: jelenleg Magyarországon kétféle gázár van: az olcsó és a drága. Az előbbi a lakossági gázárakra igaz, amely egyebek mellett ezért nem ösztönöz takarékosságra.

A jövőben a bázisár – fejtegette – a vezető piaci ár, azaz importár lesz. A helyettes államtitkár jelezte: a lakosságnak nem kell drasztikus áremelésre számítania, hanem az inflációhoz közel álló árnövekedésre. Hatvani György elmondta: 2007. július 1-jén Magyarországon is az összes energiapiacot meg kell nyitni valamennyi fogyasztó számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik