Belföld

Jogsértő a Városháza kampánya?

Várhatóan napirendre veszi a Fővárosi Közgyűlés azt az előterjesztést, amelyben a fővárosi és a kerületi vezetők tesznek hitet az EU-csatlakozás mellett, annak ellenére, hogy a budapesti főjegyző szerint ez kampánynak számít, amelyet hivatalos épületben tilos folytatni. A csütörtöki rendkívüli közgyűlésen vitatják meg többek között a városatyák a 2-es metró felújításának programját is.

Tiba Zsolt főjegyző a Népszabadságnak elmondta, hogy a nyilatkozat elfogadása egyértelműen a választópolgárok választói akaratának a nyilatkozattevő szándéka szerinti, nyíltan vállalt, sőt célzott befolyásolása, így kampánynak számít. Kampányt folytatni pedig a választási eljárásról szóló törvény VI. fejezete, 43. § (2) bekezdésének második mondata szerint állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben tilos.

Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője lapunk kérdésére elmondta: a közgyűlést megtartják, a városatyák pedig meg fogják vitatni a nyilatkozatot. A jogszabálynak van ugyanis egy olyan értelmezése is – ezt Tiba Zsolt is elismeri, ha nem ért is vele egyet –, amely szerint az előterjesztés tárgyalásának nincs jogi akadálya. E szerint a jogszabály az értelmező rendelkezései között rögzíti a választási kampány fogalmát, a fent idézett paragrafus pedig legfeljebb a kampánycsend idejére ad eligazítást. Tiba az egész ügyben azt tekinti alapvető problémának, hogy a választási törvény az ilyen speciális esetekre nem tartalmaz eltérő szabályozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik