Belföld

DAM Steel: a februári bérek felét sem fizetik ki

Tovább folytatódott a bérvita a felszámolását kezdeményezett a DAM Steel Rt. olasz tulajdonosai, a CIB Bank és a szakszervezeti vezetők közözött a februári bérek kifizetéséről kedden. Ágotai József, a Diósgyőri Kohászat Vasas Szakszervezeti Szövetségének elnöke közölte: egyelőre olyan átmeneti megoldás született, hogy az 1400 kényszerszabadságon lévő diósgyőri kohász februári munkabérének 45 százalékát kapja meg.

A tárgyaláson több helyi üzemi szakszervezeti vezető olyan kezdeményezéssel állt elő, hogy adjanak el mozdonyokat, egyéb értékes gépeket a bérek kifizetésére. Ezt azonban a többség elvetette, hiszen a diósgyőriek minden körülmények között továbbra is bíznak az acélgyár újraindításában, éppen ezért minden olyan gép, eszköz, anyag eladását elvetették, ami gátolhatná a gyár újraindítását.

A DAM Steel legnagyobb hitelezője, a CIB Bank azt ígérte, hogy 40 millió forintot felszabadít. Ágotai József elmondta: az eredeti megállapodás szerint 84 millió forint kellene a februári bérek ifizetéséhez, azonban átmenetileg megelégedtek az összeg 45 százalékával.

A szakszervezeti elnök közölte: a Vasasszakszervezethez tartozó tucatnyi dunántúli üzem kezdeményezésére szolidaritási akció indult több vasas üzemben, volt aki 50 ezer, de olyan is volt aki 1 millió forintot ajánlott fel a diósgyőri kohászok megsegítésére kedden délután. Ágotai József megköszönte a segítséget és abban állapodtak meg, hogy a következő napokban visszatérnek a szolidaritási akcióra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik