Belföld

Veszteséges a MOL Romania

A MOL Romania annak ellenére is veszteséges, hogy a magyar olajipari társaság romániai leányvállalata 2002-ben 46 százalékkal növelte bevételét.

A Ziarul Financiar című román gazdasági napilap hétfői számában emlékeztet: a MOL Romania tavaly 75 millió dollár bevételt ért el. Kósza Aliz, a MOL Romania igazgatója a lapnak elmondta, hogy a társaság benzinkútjainál a forgalom – literben számolva – 40 százalékkal növekedett. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a román piacon meghatározó helyzetben lévő román állami Petrom társaság árpolitikája miatt csak olyan alacsony árréssel lehet dolgozni, hogy a MOL Románia a nemzetközi könyvviteli szabályok szerint tavaly sem
tudott nyereséget felmutatni. A Ziarul Financiar megjegyezte, hogy bár a román piacon jelen lévő külföldi olajtársaságok sorra a forgalom bővüléséről adnak számot, valamennyien veszteségeket kénytelenek elkönyvelni.


A MOL Románia forgalmazói hálózata tavaly öt új kúttal bővült,
jelenleg 47 saját tulajdonban lévő üzemanyagtöltő állomással
rendelkezik Romániában. Kósza Aliz elmondta, hogy az idén 8-10 új benzinkutat tervez nyitni a társaság. A román gazdasági lap emlékeztetett arra, hogy tavaly év elején a Mol vezetői ambiciózus fejlesztési tervet jelentettek be, közölték, hogy 2010-re a MOL Romania 10 százalékos piaci részesedéssel a második üzemanyag-forgalmazóvá akar válni Romániában. A forgalmazói hálózat nagyságát tekintve a MOL Romania jócskán
hátrébb került a sorban: jelenleg a Petrom 580, a Rompetrol 140, a LukOil 90, a Shell 81, az OMV 49 benzinkutat üzemeltet Romániában. A beruházások nagyságát tekintve tavaly a Rompetrol, a LukOil és az OMV jelentősen megelőzte a magyar érdekeltségű társaságot – írta a Ziarul Financiar. A lap szerint a Mol eddig közel 87 millió dollárt fektetett be Romániában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik