Belföld

Szélerőmű – a környezetvédelmi hatóság nem támogatja

A szélerőmű-parkok létesítését tervező UTEC-Thomsen Kft. bírósághoz fordul, amennyiben a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség a cég bakonyi projektjére vonatkozóan másodfokon is elutasítja a környezetvédelmi engedély-kérelmet.

Zalavári István, a német céget képviselő I-Quadrat Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a társaság a tési fensíkon 24 milliárd forintos beruházással építené fel az ország első nagyteljesítményű szélerőmű-parkját, amelyhez már a tési önkormányzattal és a földterület tulajdonosaival is aláírták a szükséges szerződéseket.

A munkálatok nem indulhatnak be, mert a környezetvédelmi felügyelőség a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakvéleményére alapozva első fokon elutasította a cég kérelmét. A kft. a hatósági határozattal szemben fellebbezéssel élt.

Az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség szerdán hoz másodfokú döntést. Kovács Béla, a nemzeti park igazgató-helyettese elmondta, hogy tekintettel a földtani, természeti értékekre és az állatvédelmi szempontokra a beruházás nem támogatható.

Az igazgató-helyettes szerint a projekt visszafordíthatatlan beavatkozást jelentne, sőt a tornyok telepítéséhez szükséges terület mérete és jellege folytán a vegetáció és a mikrodomborzat gyakorlatilag megsemmisülne. A beruházó cég minden vonatkozásban vitatja a nemzeti park álláspontját, illetve az első fokú környezetvédelmi hatóság döntését. Álláspontjuk szerint a nemzeti park szakvéleményét a környezeti hatástanulmány nem támasztja alá.
– A terület nem tartozik a nemzeti parkhoz, sőt tájvédelmi körzetnek sem minősül, hiszen a közvetlen szomszédságában honvédségi gyakorlótér, lőtér található – mutatott rá Zalavári István.

Kifejtette, hogy a cég 24 milliárd forintos beruházással 40 darab, 94 méter magas tornyot kíván felállítani a tési fennsíkon. A környezetbarát tornyokat a háromezer hektáros területen, egymástól 400 méterre, a falutól pedig 800 méterre létesítenék.
– A beruházási összegből legalább 10 milliárdnyi jutna a kivitelezésben közreműködő magyar cégeknek – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Jelezte, hogy a tornyok egyenként évente 3-4 millió kilowattóra áramot lenne képes termelni, ami összesen évente 14 millió kilogrammnyi széndioxidtól, 8500 kilónyi szénmonoxidtól és 600 kiló portól kímélné meg a környezetet. A fennsíkon egy 70 méter magas szélerősségmérő tornyot a cég már fel is állított.

Zalavári István tájékoztatása szerint az UTEC-Thomsen Kft. nem csak a Bakonyban, de számos más helyen is szélerőmű-park létesítését tervezi. Hétéves középtávú fejlesztési tervet dolgoztak ki, s összesen 200 milliárd forintot kívánnak az elkövetkező években szélerőmű-parkok építésére fordítani. Így például a Tésre tervezettnél is nagyobbat létesítenének Polgárdi-Berhida-Peremarton térségében, egy ipari övezetben. Ebben a körzetben mintegy 55-60 tornyot állítanának fel.

Az ügyvezető igazgató közlése szerint Veszprém megyében még a bakonyi Hárskút község és Pápa határa a kiszemelt hely. Győr-Moson-Sopron megyében Kapuvár és Csorna térségében, továbbá a keleti országrészben Nagyrozvágyon egy 50-60 toronyból álló szélparkot hoznának létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik