Belföld

Ártárgyalás helyett átlátható versenyt javasol az OEP

admin
admin

2003. 03. 10. 07:44

A piac minden szereplője számára átláthatóságot biztosító új ártámogatási rendszer bevezetését tervezi Matejka Zsuzsa, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója - olvasható a Népszabadságban. Ezzel megszűnne a gyógyszerártárgyalás, és vele minden egyéni alkudozási lehetőség a gyártók számára.

Átláthatóbbá válhat az orvosságok támogatására költhető közpénzek elosztása, ha a kormány is jóváhagyja Matejka Zsuzsának, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának új ártámogatási javaslatát. A gyógyszerártárgyalások megszüntetésével lehetetlenné válna a támogatások egyedi elbírálása. Amint a főigazgató a Népszabadságnak elmondta, a gyártók egyszerű képlettel kiszámíthatnák, mekkora támogatáshoz juthatnak. Most minden egyes termék támogatási mértéke egyedi alkuval alakul ki. A támogatási arányokat és ezáltal az árakat meghatározó bizottság döntése nem mentesíthető a szubjektív elemektől. A jövőben viszont az egészségbiztosító által fizetett hozzájárulás jó értelemben véve mechanikussá válna, csak a termék árától függne, ami a főigazgató szerint visszafogná a cégek drágítási törekvéseit is. A Matejka által elképzelt reform iránti fogadókészséget növelheti a vita, amely a Magyar Hirlap cikke nyomán bontakozott ki. Ennek alapja az, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálat átvizsgálta az OEP épületét, hirközlési berendezéseit. A cikkek ezt összefüggésbe hozták a gyógyszerár-tárgyalásokkal, és a pénztár dolgozóinak feltételezett törvénytelen megfigyelésével.

Visszatérve a reformra: minden betegségcsoportban meghatároznának egy úgynevezett referenciaárat. Az ennél olcsóbb termékek megkapnák a társadalombiztosítás adott betegségcsoporthoz rendelt támogatását, az ennél drágábbakhoz pedig csak egy fix összeggel járulna hozzá az egészségpénztár. Például hogyha az adott csoportban a referenciaárú gyógyszer támogatása kétezer forint lenne, akkor az ennél drágábbak is csak enynyit kapnának. A referenciaár ötszörösénél is drágább szerek pedig automatikusan kiesnek a támogatási listából.

Ez az eljárás a biztosító kiadásait is korlátozza, mivel az igazodási pontnak számító ár a piaci kínálat olcsóbb felének átlaga lenne. Egyúttal megszűnne az újabb gyógyszerek befogadásáért folyó, olykor öldöklő harc is, mivel azok, ha csupán a fix összegű támogatással is, de simán a patikákba kerülhetnének.

Ezzel a formális ártárgyalások is értelmüket vesztik, mivel a biztosító előre meghirdetheti az egyes betegségcsoportokhoz tartozó támogatási kulcsokat és referenciaárakat, a gyártók pedig elektronikus úton nyújtják be a maguk ajánlatát.

Matejka Zsuzsa szerint ez a rendszer önmaga zárja ki a korrupció lehetőségét, hiszen mindenki jó előre tudhatja, melyik az a sáv, ahol még biztosan támogatáshoz jut, viszont, ha nem hajlandó ehhez igazodni, akkor ajánlatot sem érdemes készítenie. A hatásszámítások szerint, ha a cégek közül egyik sem változtat árat, akkor tavasszal 56 termék az irreálisan magas ára miatt kiesik a rendszerből, 410 készítmény támogatása viszont növekszik. Az új szisztémával egyúttal megteremthető a szív- és érrendszeri betegek, valamint a közgyógyellátottak orvosságainak tervezett támogatása, továbbá az új, hatékony gyógyszerek támogatási listára kerüléséhez szükséges fedezet is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.