Belföld

Romló várakozásokat mért a GKI

Februárban a lakosság gazdasági várakozásai csaknem 10 ponttal zuhantak, az üzleti várakozások pedig minimálisan javultak. Így a GKI Gazdaságkutató Rt. által az EU támogatásával végzett kérdőíves felmérés alapján számított GKI konjunktúra index évek óta nem tapasztalt alacsony szintre esett.

Az üzleti várakozások a 2001 végi alacsony szinten vannak, vagyis kedvezőtlenebbek a tavalyinál. Az iparban februárban januárhoz képest minimálisan javult az elmúlt és következő időszak termelésének megítélése, s a korábbinál valamivel magasabbnak látják a rendelésállományt, ezen belül az exportrendeléseket is. A foglalkoztatási kilátások ellenben romlottak. Az építőipari várakozások foglalkoztatási reményei viszont kedvezőek. A kereskedelemben a korábbi üzletmenetről és a készletállományról alkotott vélemény kedvezőtlenebbé vált, ennek hatására a bizalmi index csökkent, ugyanakkor a várható üzleti lehetőségeket a korábbinál optimistábban ítélték meg e cégek.

A lakosság körében főleg az ország gazdasági helyzetének megítélése romlott, s jelentősen nőtt a munkanélküliségtől való félelem. Az 1993 óta folyó felmérések során mindig megfigyelhető volt, hogy a választási évek (1994, 1998, 2002) euforiáját a bizalom csökkenése követi. Emellett az embereket közvetett módon feltehetően a háborús bizonytalanság is aggodalommal tölti el.

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a januárinál rosszabbnak látták, s a következő 12 hónapra további jelentős romlást vártak. A januárinál érezhetően gyorsabb áremelkedésről számoltak be, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik tovább erősödtek. Ugyanakkor a lakosság vásárlási kedve csak igen enyhén csökkent. Tovább mérséklődött viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, illetve a korábbinál kevesebben gondolják úgy, hogy képesek lesznek megtakarítani a következő egy évben.
(www.gki.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik