Belföld

Az osztrák autóklub is diszkontkutakat szervez

Az ÖAMTC osztrák autóklub fontolóra vette, hogy saját benzinkút-hálózatot szervezzen - tudatta a klub hétfőn egy közleményben, amellyel a Neue Kronen Zeitung című bulvárlap szombati értesülésére reagált.

Az ÖAMTC autóklub – amely már régebben fontolgatja ezt a lehetőséget – azzal indokolta az elképzelés aktualizálását, hogy így piacgazdasági lépést tehetne az üzemanyagárak leszorítása érdekében. Mostanában a dráguló olajárak miatt egyre emelkedik a benzin ára, a kormány a nyersolajra kirótt adó emelését tervezi, s az autóklubok mindeddig hiábavalóan szólították fel az osztrák olajgazdaságot, hogy az Európai Unió árszintjén kínálja termékeit.

A közlemény azt is megemlíti: a magyar és a holland példa mutatja, hogy a klub-benzinkutak jó utat jelenthetnek a kedvezőbb benzinárak felé.

A hálózatot az ÖAMTC partnerrel hozná létre. Jelenleg az Avanti diszkont-hálózat a partnere, amely a klubtagoknak literenként 1,45 cent kedvezményt ad. Az Avanti mintegy 100 benzinkútjával és nagy raktáraival a legnagyobb független szereplő az osztrák piacon, de eladás alatt áll, s egy független pályázón kívül csak az OMV konszern érdeklődik iránta. Márpedig az ÖAMTC megítélése szerint veszélybe kerül az Avanti diszkont-hálózatként való fennmaradása, amennyiben végül a cég az OMV-hez kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik