Belföld

Nyugati titkosszolgálatok vezetik félre az ENSZ fegyverzetellenőreit

admin
admin

2003. 03. 10. 07:40

Észak-Korea nagyobb veszélyt jelent a világra, mint Irak, ahol rengeteg fegyverzetellenőr van, míg Koreában egy sem – nyilatkozta Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, aki azt is elmondta: az titkosszolgálatok több esetben hamis bizonyítékokat szolgáltattak Irak ellen - írja a Népszabadság Online.

Irakban most magasan képzett szakemberek tudják ellenőrizni, vajon létezik-e új atomfegyver-program – és jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy lenne. Míg Észak-Koreában nincsenek ellenőrök, mivel decemberben el kellett hagyniuk az országot – mondta el-Baradei a Bild am Sonntagnak.

Megtévesztő bizonyítékok Irakról

A titkosszolgálatok nem egyszer hamis, Irakra nézve terhelő adatokat tartalmazó dokumentumokat játszottak át az ENSZ fegyverellenőreinek – állította el-Baradei a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjúban.

Az ilyen hamisítások egyike arról szólt, hogy Irak uránt próbál beszerezni az afrikai Nigerből. A NAÜ főigazgatója nem feltételezi, hogy szándékos megtévesztésről lenne szó.

El-Baradei nem volt hajlandó megnevezni a forrásokat, de bizonyos nyomok a vasárnapi német lap szerint Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra utalnak.

Hamis dokumentumok

– A Blair-dossziéban és az amerikai kormány prezentációiban voltak jelentések arról, hogy Irak egy korábbi nukleáris telepén új létesítményt épített fel. Most már tudjuk, hogy az egykori üzemeket nem használják nukleáris tevékenységre. Voltak olyan jelentések is, amelyek szerint alumínium csöveket importáltak urándúsításnál használatos centrifugákhoz. Nem találtuk annak bizonyítékát, hogy ezeket a csöveket centrifugákhoz szánták. Véleményünk szerint hagyományos rakétákhoz rendelték. Feltételezték, hogy Irak Nigerből próbált behozni uránt. Elemeztük a dokumentumokat, s arra a következtetésre jutottunk, hogy hamisak – közölte Mohammed el-Baradei a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.