Belföld

Nem csökkenti kitermelési szintjét az OPEC

Az OPEC olajminiszterei, a keddi bécsi értekezletükön, várhatóan fenntartják a jelenlegi nagy kitermelést, és tárgyalnak arról is, miként reagáljon az olajexportőr szervezet egy iraki háborúra.

Az OPEC az év eleje óta gyorsan növelte a termelését, és most várakozó álláspontra helyezkedik, számítva arra is, hogy az északi féltekén csökkenni fog a kereslet a tavasz beköszöntével – írta a hétvégén a Middle East Economic Survey. A gazdasági szaklap megjegyezte, hogy a többtermelést az iraki háború kilátása és a venezuelai sztrájk indokolta, de a több olajtól nem csökkentek az árak.

Böngésszen Ön is…

…a Middle East Economic Survey oldalain!

Várható, hogy Venezuela a keddi OPEC-értekezleten is előterjeszti már elhangzott becslését arról, hogy a termelése átlagosan napi 2 millió hordó volt februárban, és 2,5 millió hordó lesz márciusban. Ezt is számításba véve, a keddi OPEC-értekezleten előre láthatólag több forgatókönyvet vizsgálnak meg.

Az egyik az, hogy nem lesz háború, viszont a termelés a jelenlegi magas szinten marad. Ebben az esetben az OPEC termelése, Irakkal együtt, napi 27-28 millió hordó lesz, ha beválnak a venezuelai előrejelzések, és Szaud-Arábia is tartja a mostani, napi 9,2 millió hordós termelését. Ezzel szemben, az OPEC számítása szerint, várhatóan napi 23,5-24 millió hordós kereslet lesz a világon az OPEC olajára a második negyedévben. Ha ez a forgatókönyv beválik, már áprilisban hordónként 15 dolláros olajárra lehet számítani. Ha ellenben háború lesz, akkor Irak termelése biztosan kiesik.

Ha még a venezuelai termelés sem lendül fel annyira, amennyire az ottani kormány bizakodva reméli, akkor az OPEC termelése nem fogja elérni a napi 25 millió hordót a második negyedév átlagában, és az árcsökkenésre legalábbis várni kell majd – írta a Middle East Economic Survey.

Az OPEC-miniszterek megvizsgálják a lehetőségek más kombinációit is, és a legvalószínűbb, hogy egyelőre nem döntenek a termelési kvóták változtatásáról, de fenntartják hivatalos álláspontjukat arról, hogy a szervezet célja hosszabb távon a hordónként 22-28 dolláros ársáv – ehhez, ha nem lesz háború, a termelés valamelyes csökkentése szükséges. Az OPEC, február elsejével napi 1,5 millió hordóval napi 24,5 millió hordóra növelte kvótakötelezett tagjai összkvótáját. A nem kvótakötelezett Irak termelése ezen felül értendő.

Az OPEC főtitkára, Alvaro Silva a múlt héten azt mondta, tudomása szerint nem függesztik fel a tagországok termelési kvótáit akkor sem, ha az esetleges háború miatt Irak olajexportja átmenetileg megszűnik. Egyes tagországok javasolják a kvótarendszer felfüggesztését, de “ez nincs tervbe véve” – mondta a főtitkár.

A szaud-arábiai olajminiszter, Ali al-Naimi ellenben ugyancsak a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén előbb az OPEC tartalék termelőkapacitásait fogják mozgósítani, mielőtt hozzányúlnának a fogyasztó országokban lévő kereskedelmi tartalékokhoz.

Alvaro Silva főtitkár korábban maga is úgy vélte, hogy az olajexportőr szervezet akár a teljes iraki olajtermelés kiesését pótolni tudja tartalék kapacitásaival, és nem lesz szükség a fogyasztó országokban felhalmozott kereskedelmi tartalékok felhasználására.

Az OPEC máris többet termel a február elsejével napi 1,5 millió hordóval megemelt, napi 24,5 milliós összkvótájánál – mondta a főtitkár. Decemberben és januárban is már napi 2,8 millió hordóval többet juttattunk a piacra, és mindenki láthatja az eredményt: az olajellátás nem probléma, hanem a spekuláció a probléma – mondta Alvaro Silva, az áremelkedésre utalva.

Kijelentette, hogy az OPEC kvótakötelezett tagjainak még napi 4 millió hordós tartalék kapacitásuk van, szükség esetére. Ám a főtitkár azt mondta, egyelőre nem lehet megmondani, szükség lesz-e további többtermelésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik