Belföld

Mladics csak vadászni jár Boszniába

Nyilatkozatháború alakult ki a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött Ratko Mladics, a boszniai szerbek volt katonai parancsnoka vélelmezett tartózkodási helye kapcsán.

A Szerbiai és Montenegrói Katonaság vezérkarának tájékoztatási szolgálata közleményt adott ki arról, hogy
nem védelmezi Ratko Mladicsot, sem más olyan személyt, akit háborús bűnökkel vádolnak. A közlemény válasz volt Szvetozar Marovics szerbiai és montenegrói elnök figyelmeztetésére, hogy a katonaságban mindenkit leváltanak, aki Mladics ügyében megtéveszti a civil hatóságot. Az elmúlt héten Carla del Ponte hágai főügyész ugyanis megismételte: információik szerint Mladics Szerbiában tartózkodik. 

Válaszul Dusan Mihajlovics szerbiai belügyminiszter kijelentette: amióta tavaly megszűnt a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics biztonsági védelme, teljesen nyoma veszett, és semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy Szerbiában lenne. Ezzel szemben Pady Ashdown, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője úgy nyilatkozott: Ratko Mladics, a boszniai szerbek volt katonai parancsnoka nincs a boszniai Szerb Köztársaság területén, mert Belgrád külvárosában tartózkodik. Szerinte Mladics csak vadászni jár Boszniába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik