Belföld

Máltai igen az EU-ra

Málta miniszterelnöke vasárnap bejelentette, hogy a csatlakozás támogatóinak győzelmét hozta a szigetország európai uniós tagságáról szombaton rendezett népszavazás.

Az előzetes, nem hivatalos végeredmény szerint Máltán a választópolgárok 53,6 százaléka döntött az Európai Unióhoz való csatlakozás mellett, 46,4 százalékuk ellenezte azt. A szombaton tartott népszavazás eredményét várhatóan vasárnap éjszaka erősíti meg a választási bizottság.

Eddie Fenech Adami konzervatív miniszterelnök szerint a választópolgárok 53 százaléka támogatta, hogy Málta jövőre csatlakozzon az Európai Unióhoz. A fenti számadatot a politikus a szavazatszámlálási bizottságokban helyet foglaló kormányzati ellenőrök adataira alapozta.

Az összesítés bonyolultsága és lassúsága miatt a végső, pontos számadatok várhatóan csak vasárnap késő este állnak rendelkezésre. Hírügynökségek ennek dacára már késő délután bizonyosra vették az EU-tagság híveinek sikerét.

A népszavazáson a mintegy 290 ezer jogosult közül 91 százalék adta le voksát. A dpa hírügynökség adatai szerint az EU-belépés támogatóinak száma mindössze 19 ezerrel haladta meg az elutasítókét. 400 ezer lakosával Málta a jövőre 25 tagúra bővülő Európai Unió legkisebb tagállama lesz. A tagjelöltek közül két hét múlva, március 23-án Szlovéniában, majd április 12-én Magyarországon rendeznek népszavazást az uniós csatlakozásról.

Adami nacionalista kormánya a népszavazást megelőző kampányban azt hangoztatta, hogy Málta jövője szempontjából a globalizáció korában elengedhetetlen a szigetország belépése az EU-ba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik