Belföld

Új, biológiai jegyekre épülő személyazonosítási megoldás a Suntól

Adataink megvédésére rengeteg jelszót, PIN kódot, belépési azonosítót használunk, de ma már léteznek sokkal biztonságosabb módszerek is, amelyek az emberi test természetes jellemzőire épülnek. Az ujjlenyomat viszonylag régóta ismert, újabb módszernek számít viszont az irisz-, retina-, arc-, hang- vagy kézírásfelismerés is.

Ezeket a biológiai azonosítókat egyrészt nem tudjuk elfelejteni, másrészt sokkal nehezebb velük visszaélni. Most három személyazonosítással is foglalkozó informatikai, illetve biztonságtechnikai cég – a Sun Microsystems, az AC Technology és a Cross Match Technologies – a világon elsőként kínál olyan személyazonosítási megoldást, amely a biometriai adatokat Smart Card (intelligens kártya) technológiával egyesíti.

Az AC Technology „BiObex” nevű, biológiai azonosítást felismerő szoftveréből, a Cross Match Technologies „Verifier E” ujjlenyomat-olvasójából és a Sun Microsystems úgynevezett vékonykliens asztali munkaállomásaiból álló rendszer az első olyan, törvényszéki előírásoknak is megfelelő, biometriai alapú, hitelesítési megoldás, amely megfelel az FBI NIST (National Institute of Standards and Technology) előírásainak.

A megoldás eredetileg a szövetségi kormány számára készült, de igen jól használható olyan, nagy biztonságot igénylő területeken, így például az egészségügy, vagy a bankvilág, ahol kulcsfontosságú a személyazonosság azonosítása, a különféle csalások és számítógépes terrorcselekmények megakadályozása.

Az új „BiObex” szoftver segítségével nemcsak az asztali gépekhez, hanem bármely más fizikai vagy digitális portálhoz és más belső céges hálózatokhoz, vagy az internethez való hozzáférés is szabályozható.

Mivel helyileg nem tárolnak semmilyen bizalmas adatot, a Sun Microsystems Sun Ray kliensek ezért biztonsági szempontból ideális megoldást jelentenek, és hatékonyan védenek az adatlopás ellen. A Sun Ray intelligens kártyák használatával úgynevezett „virtuális asztal” (hot desk) architektúrát valósít meg: a felhasználók a kártyájukkal kezdeményezhetnek biztonságos kapcsolatot a hálózat bármely helyéről.

Tovább növeli a megoldás biztonságát a Cross Match Technologies Verifer E nevű terméke. Szemben a kisméretű, olcsó, szilícium alapú ujjlenyomat-olvasókkal, a Verifier E igen tartós, és nagyméretű lapja képes leolvasni az FBI előírásainak megfelelő nyomatokat is. A pontos azonosítás érdekében az intelligens eszköz kifinomult olvasási és értékelési funkciókkal garantálja, hogy csak minőségi képek kerüljenek beolvasásra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik