Belföld

Hungexpo Reklám: visszaállamosítás

A Hungexpo Reklám Rt. fogja megvásárolni saját, 45 százalékos részvénycsomagját a svájci Inter Market Solutions Development AG-tól – tudta meg a Népszabadság. Ezzel állami tulajdonba kerül a 2001-ben, az állami társaságok közös marketingkommunikációs tevékenységének lebonyolítására alapított vállalkozás.

Mint arról a lap korábban már hírt adott, a svájciak néhány hónappal ezelőtt nagy tervekkel vették át a Hungexpo Reklám Rt.-t. Szerették volna bővíteni a megrendelők körét, ám terveik végül nem váltak valóra.

Jelenleg a Hungexpo Reklám Rt.-nek három tulajdonosa van: a svájci vállalkozás, a Fortuna Kft. (a Szerencsejáték Rt. reklámcége), valamint a Magyar Fejlesztési Bank Rt. Mivel a pénzintézet eldöntötte, hogy részvénypakettjét átadja az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek, a svájciak kivásárlását követően az állami kézben lévő Szerencsejáték Rt. a Fortuna Kft.-n keresztül meghatározó részesedéshez juthat a Hungexpo Reklám Rt.-ben.

Nagy kérdés azonban, hogy a szerencsecég mit kezd majd új szerzeményével, hiszen a Fortuna Kft.-t éppen a marketing- és reklámfeladatok elvégzésére hozta létre. Egyes vélekedések szerint a Fortuna Kft. “elsorvad”, és szerepét nagyrészt a Hungexpo Reklám Rt. venné át. Egyelőre az sem tisztázott, miből szerzi meg saját, 45 százalékos részvénycsomagját a Hungexpo Reklám Rt. a svájciaktól. A félmilliárd forint összegű rendezetlen ügyet maga előtt görgető társaság ellen ugyanis a HVG információi szerint ősszel két szállítója is felszámolást kezdeményezett. A korábban kizárólagos és felmondhatatlan szerződéseket kötő állami megrendelők, mint az MFB vagy a Magyar Posta Rt. új vezetősége ugyanis felmondta a korábban kötött megállapodást.

Nem így cselekedett a Szerencsejáték Rt. A társaság ugyanis tárgyalásokat kezdett a megállapodás átalakításáról, amelyek végül sikerre vezettek. A Hungexpo Reklám Rt. tehát megmenekült, és most a Szerencsejáték Rt. megrendeléseiből befolyó bevételből szeretné finanszírozni saját részvényeinek megvételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik