Belföld

Eladják a román kőolajipar zászlóshajóját

Felgyorsulhat Kelet-Európa legnagyobb olajcége, a román SNP Petrom privatizációja. A tervek szerint szeptemberre nemzetközi ajánlattevőket hívnak.

Elemzők szerint Kelet-Európa legnagyobb olajcége privatizációjának mostani újraélesztése reményt ad arra, hogy az ügylet 2003 végéig lezárul. Egy magas rangú kormánytisztviselő azt mondta hétfőn a Reuters hírügynökségnek, hogy a kormány külföldi tanácsadói a várakozások szerint e hónap második felében ismertetik privatizációs stratégiájukat, és ezzel a folyamat a végső szakaszába lép.


Az SNP Petrom privatizációja az IMF-hitel kulcsa  


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy tisztviselője nemrégiben azt
mondta, hogy Romániának áprilisban meg kellene egyeznie a Petrom eladási stratégiájáról, és az érdeklődők ajánlatait szeptemberig be kell kérnie. Az SNP Petrom privatizációja kulcseleme Románia és az IMF 396 millió dolláros kölcsön-megállapodásának.


60 ezer alkalmazott, 1,2 milliárd dolláros tőkeérték


A Petrom-privatizáció iránt a magyar Mol mellett a Royal Dutch
Shell, a TotalFinaElf, az OMV, és a Lukoil érdeklődik. Az ügylet két tanácsadója a Credit Suisse First Boston és az ING Barings.
A Petrom 93 százaléka van állami kézben, a szakszervezetek része 0,5 százalék, és a privatizáció után további 10 százalékot ígértek nekik. A cég 60 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Piaci tőkeértéke 1,2 milliárd dollár, de kormányilletékesek és a cég szerint tényleges értéke ennél jóval magasabb.


A cég uralja a román piacot


A Petrom tavaly 101,9 millió dollár bruttó nyereséget ért el
2,25 milliárd dollár forgalomból. A társaság tavalyi beruházásai
megközelítették a 358 millió dollárt. A Petrom 2002-ben 613,6 millió dollár értékben exportált kőolajtermékeket, míg 459 millió dollár értékben vásárolt kőolajat külföldről. A román piacot uraló cég 6 millió tonna nyersolajat és 6,1 millió köbméter földgázt termel ki évente, kiskereskedelmi hálózata 580 benzinkútból
áll. Két finomítójának összes kapacitása évi 8 millió tonna kőolaj feldolgozására elegendő.


A Mol és az OMV is bevásárolt


A román piacon jelen lévő külföldi olajtársaságok közül a LukOil
és a Mol jelentett be korábban nagyszabású fejlesztési terveket. Az osztrák OMV társaság a közelmúltban megvásárolta a nagyságra második román olajipari cég, a Rompetrol részvényeinek 25,1 százalékát. A Mol mostanáig mintegy 87 millió dollárt fektetett be Romániában. Ez az összeg a Romániába érkezett magyarországi működő tőke közel felét teszi ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik