Belföld

Cox: Horvátország Bulgáriával és Romániával együtt csatlakozhat

Bulgária, Horvátország és Románia 2007-ben csatlakozhat az Európai Unióhoz - nyilatkozta Pat Cox, az Európai Parlament elnöke.

Határozottan sikeres volt a horvát vezetés intenzív európai lobbizása. Az utóbbi hónapokban Racan kormányfő járt Berlinben, Brüsszelben és Bécsben, olasz kollégájával, Berlusconival pedig Zágrábban tárgyalt. A lobbizás első körének megkoronázásaként idén februárban az uniós felvételi kérelmet is benyújtotta Horvátország, alig másfél évvel azután, hogy aláírta a stabilizációs és társulási szerződést.


A csatlakozási kérelem benyújtásakor vágyálomnak tűnt a horvát kormány törekvése, hogy a délszláv ország Romániát és Bulgáriát beérve, már a bővítés 2007-re tervezett második köréhez csatlakozhasson. Most egyre inkább úgy tűnik, ennek lehet realitása. Horvátország teljesítményének kedvező a fogadtatása Európában. Megfigyelők felhívják a figyelmet, hogy az utóbbi időben egyre szolidabb értékelést kap a horvát makrogazdaság és az ország politikai stabilitása, elcsendesült a Bobetko-ügy, s európai körökben a horvát kormányzó koalíció helyzetét sem látják annyira drámainak, mint korábban.


Az egyik portugál hetilapnak nyilatkozó Pat Cox, az Európai Parlament elnöke kijelentette: véleménye szerint Bulgária, Románia és Horvátország egyszerre – 2007-ben – csatlakozhat az Európai Unióhoz. Mint mondta, Horvátországnak jó esélye van rá, hogy addig teljesítse a csatlakozási feltételeket.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik