Belföld

A vidéki luxusszállók átlag fölött teljesítettek februárban

A vidéki négy- és ötcsillagos hotelek érték el a legmagasabb szobafoglaltságot a szállodák közül az idén februárban. A KSH közleménye szerint az év második hónapjában átlagosan 50,5 százalékos foglaltsággal működtek a legjobb kategóriájú vidéki szállodák, ami 13,2 százalékkal magasabb az országos átlagnál.

A budapesti ötcsillagos szállodák kihasználtsága 41 százalék, a négycsillagosoké 32,9, a háromcsillagosoké pedig 31,8 százalék volt a vizsgált időszakban. A vidéki háromcsillagos szálláshelyek 32,5 százalékos foglaltság mellett üzemeltek. A KSH szállodai mutatószámait tavaly október óta közli, így szállodai kihasználtságra vonatkozó éves összehasonlító adat nem áll még rendelkezésre.

Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel országos átlagban 4664 forintot tett az idén februárban. A budapesti ötcsillagos hotelekben 10.674 forint, a vidéki háromcsillagosokban pedig 2068 forint volt az egy szobára jutó árbevétel. Az érvényesített bruttó átlagár Budapesten az ötcsillagos szállodákban 26 ezer forintot, a vidéki háromcsillagosokban 6371 forintot ért el, az átlag 12,5 ezer forint volt.

A KSH a szállodai mutatószámokat tavaly októbertől december végéig 57-72 szálloda önkéntes részvételével, azóta pedig az öt- és négycsillagos szállodák teljes körűen, a háromcsillagos szállodák közül pedig a legmagasabb szállásdíj-bevételű hotelek adatai alapján készíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik