Belföld

NATO-támaszpont Pápán

Katonai szakértők szerint a ma szinte kihasználatlanul álló pápai repülőteret ajánlhatnánk fel a NATO-nak, amely sajtóhírek szerint tárgyalásokat folytat több kelet-közép-európai országgal egy új támaszponthálózat tervéről. A Magyar Hírlap úgy tudja, elképzelhető az is, hogy egy katonai kórházat alakítanak ki vagy a taszári objektumot bővítik tovább.

Teljesen természetes, hogy a NATO kelet felé “terjeszkedik”, hiszen Nyugat-Európában már nem sok dolga akad, inkább a globális feladatokra kell a jövőben figyelmét fordítania – vélekednek katonai szakértők. Honvédségi körökből a Magyar Hírlap úgy értesült, hogy Magyarországon is szóba jöhet egy NATO-bázis létrehozása. Ennek mindenképpen repülőtér közelében kell megvalósulnia. Mivel Magyarországon a katonai légibázisok közül a kecskemétit hosszabb távon is a Magyar Honvédség MiG-jei és Gripenjei számára tartják fenn, a taszárit az amerikai hadsereg használja, így egyedül Pápa jöhet számításba. A légibázis fenntartása ma jelentős kiadásokkal terheli meg a Magyar Honvédség büdzséjét. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy támaszpont helyett egy katonai kórházat alakítanak ki, mint ahogy az is elképzelhető, hogy a taszári objektumot bővítik majd tovább.

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója a lapnak elmondta, eddig semmilyen hivatalos felkérés nem érkezett a NATO részéről. Így nincs értelme feltételezésekbe bocsátkozni, hogy lesz-e bázis Magyarországon, ha igen, hol, és milyen? Amennyiben mégis felkérik hazánkat, a kérdés politikai döntést igényel.
Matyuc Péter határozottan közölte, ha megkezdődnek az Irak elleni katonai műveletek, Magyarország nem tesz újabb felajánlást az Amerikai Egyesült Államoknak, illetve a NATO-nak. Azzal, hogy a kormány lehetővé tette Taszáron az iraki ellenzékiek kiképzését, illetve a szövetség rendelkezésére bocsátotta köz- és vasúthálózatát, valamint légterét Törökország megsegítésére, kimerítette lehetőségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik