Belföld

Izraeli megtorlás Gázában

Az izraeli hadsereg csütörtök hajnalban támadást intézett a Dzsabalia gázai menekülttábor ellen. A helikopterekkel támogatott tankok a kilencvenezer menekültnek otthont adó táborban lerombolták három Hamasz-aktivista házát. A behatoló izraeli hadsereg tizenegy ember halálát okozta, a sebesültek száma több mint száznegyven – jelentette Tel-Avivból Yehuda Lahav.

Ez volt az izraeli válasz a szerdai haifai öngyilkos merényletre, amely 15 ember halálát okozta – idézte a Reuters tudósítását a Népszabadság. Ariel Saron izraeli miniszterelnök a 2001. szeptemberi New York-i terrortámadáshoz hasonlította az előző nap Haifában végrehajtott öngyilkos merényletet.

A csütörtök hajnali legnagyobb pusztítást az okozta, amikor a tankok rálőttek a lángokat eloltani próbáló, illetve az oltást figyelő emberekre. A sebesültek között van a Reuters hírügynökség újságírója és fotóriportere is. Közben a helikopterek a település többi utcáját árasztották el golyózáporral, a hivatalos közlemény szerint palesztin fegyveresekre célozva.

Száeb Erekat palesztin miniszter szerint az izraeli hadsereg dzsabaliai akciójával a szerdai, tizenöt életet követelő haifai merényletet kívánta megbosszulni, a tankok “válogatás nélkül lőttek a tömegbe”.

George W. Bush amerikai elnök szóvivőjén keresztül “aggodalmát fejezte ki” az ártatlan palesztinok halála miatt, és emlékeztette Izraelt, hogy a civil lakosság biztonságát figyelembe kell vennie hadműveletei során. Ari Fleischer fehér házi szóvivő ugyanakkor hozzátette: Izraelt szörnyű terrortámadás érte Haifában, és ezért jogában áll megvédeni magát – írta a Reuters.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik