Belföld

Egynapos sztrájkot tartanak a belga kikötői rakodómunkások

Pénteken hajnalban a belga kikötőkben egy napra beszüntették a munkát a rakodómunkások. Ostende, Antwerpen, Zeebrugge, Gent és Brüsszel kikötőiben egy napig áll a teherhajók ki- és berakodása, Antwerpenben mozgó sztrájkőrségek zárták el a dokkokhoz vezető utakat. Délben a dokmunkások tüntetésre is készülnek Brüsszel belvárosában.

A belgiumi sztrájk csak előszele a hétfőre minden nyugat-európai kikötőbe meghirdetett sztrájknak, amivel a rakodómunkások az Európai Unió tervezett új jogszabálya ellen tiltakoznak. Az Európai Parlament várhatóan hétfőn kezdi tárgyalni annak az új uniós jogszabálynak a tárgyalását, amely liberalizálná a kikötői szolgáltatásokat.

A teherhajók rakodása évtizedek óta erre szakosodott dokkmunkások előjoga, amit féltékenyen zárt szakszervezeteik révén tartanak fenn. A dokkmunkások attól tartanak, hogy ha az uniós szabályt megszavazza a parlament, a hajófuvarozók vagy a saját legénységükkel vagy a dokkmunkások szervezetén kívüli, szervezetlen és olcsóbb munkaerővel fogják végeztetni a hajók rakodását a kikötőkben, és őket munkanélküliségre ítélik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik