Belföld

Castro bezáratná az amerikai követséget

Kubában további öt évre államfőnek választotta csütörtökön a parlament a 75 éves Fidel Castrót. Az egykori forradalmi vezető mozgalmának 1959-es győzelme óta irányítja Kubát, bár csak 1976-tól tölti be hivatalosan az államfői hivatalt. Egyhangú és rivális nélküli újraválasztása után kijelentette, élete végéig vezetni kívánja az országot.

Castro az amerikai képviselet bezárásával fenyegetődzött: Kuba meg tud lenni az amerikaiak havannai képviselet nélkül is – jelentette ki Fidel Castro a kubai parlament ülésén, amelyen újabb öt évre államfőnek választották.

A kubai vezető a törvényhozásban mondott beszédében azzal vádolta az amerikai misszió diplomatáit, hogy az “ellenforradalmároknak” – vagyis a kubai ellenzéknek – nyújtanak segédkezet, s felforgató akciókat szerveznek a karibi országok ellen.

Az Egyesült Államoknak évtizedek óta nincs diplomáciai kapcsolata Kubával, s ezért az amerikai érdekeket egy a svájci nagykövetségen működő misszió képviseli. A képviselet vezető diplomatája, James Cason a napokban másként gondolkodó kubai értelmiségiekkel találkozott Martha Beatriz Roque ellenzéki vezető lakásán, s Castro csütörtökön ezért bírálta kemény szavakkal az amerikai diplomatákat, gyakorlatilag a misszió bezárását is kilátásba helyezve.

Az újjáválasztott kubai államfő szerint az amerikai diplomata “a forradalom ellenségeinek egy, Washington által finanszírozott csoportjával találkozott”, s James Cason “nyíltan provokálta” Havannát, amikor közölte: kész minden kubaival találkozni, akik a szabadságot és az igazságosságot óhajtják. Az ilyen kijelentések megengedhetetlenek egy külföldi diplomata számára, s Havanna higgadtan dönt arról, milyen álláspontra helyezkedjen az amerikai diplomata tekintetében – jelentette ki a kubai vezető.

Castro az ülés végén tartott beszédében arra sürgette Irakot, hogy semmisítse meg esetleg még meglévő biológiai és vegyi fegyvereit, hogy azok ne szolgáljanak ürügyként az Egyesült Államok számára egy esetleges támadáshoz. A fegyverek megsemmisítése esetén Castro szerint az iraki nép teljes nemzetközi támogatást élvezhetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik