Belföld

Tavaszi kavalkád – az évfordulók jegyében

Változatos, színes kavalkád, a világ minden tájáról érkező művészek sora szórakoztatja majd a március 14-én kezdődő 23. Budapesti Tavaszi Fesztivál közönségét. A 18 napon át tartó rendezvénysorozat keretében 55 helyszínen csaknem 100 programot kínálnak a hazai és külföldi érdeklődőknek a rendezők.

Az összművészeti fesztivál palettáját számos kiállítás, néptánc- és népzenei, dzsessz- és gyermekprogram, valamint szabadtéri látványosság gazdagítja. A magyar kulturális diplomácia sikerként könyvelheti el, hogy a franciaországi és az olaszországi magyar kulturális évad mintegy viszonzásaként Franciaország, valamint az itáliai Campania tartomány külön is köszönti Budapestet a fesztiválon.


Tavaszi kavalkád – az évfordulók jegyében 1

Kínai produkciók. Keleti hatások Budapesten.

Az események sorában külön figyelmet kapnak a jeles évfordulók, megemlékeznek Hector Berlioz születésének 200. évfordulójáról, Franz Schubert halálának 175. évfordulójáról. A Magyar Nemzeti Galériában Európa fejedelmi udvaraiban címmel nyílik kiállítás. A Mányoki Ádám festőművész pályájának helyszínei és szereplői alcímű bemutató kapcsolódik a Rákóczi-szabadságharc kezdetének 300. évfordulójáról megemlékező rendezvényekhez. A 150 éves Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara március 17-én a Magyar Állami Operaházban hangversenyezik. A 20 éves jubileumhoz érkezett Budapesti Fesztiválzenekar március 22-én lép pódiumra a Zeneakadémián. Az évfordulós koncertek sorában szerepel Ligeti György 80., Vásáry Tamás és Láng István 70., Jeney Zoltán, valamint Dubrovay László 60. születésnapja tiszteletére rendezett hangverseny.

A kiemelt érdekességek sorában feltétlenül említendők azok az események, amelyek a hagyományos kínai kultúra egy-egy szeletét mutatják be a közönségnek. Klasszikus kínai népzenével, udvari zenekultúrával, illetve a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló kínai bábszínházzal ismerkedhet meg a közönség kínai művészek jóvoltából. Különleges művészeti élményt ígérő esemény a Pekingi Opera vendégszereplése, amelynek során a közönség különleges zenei harmónia megszólalására számíthat, frenetikus színpadi akrobatikára, drámai feszültségben gazdag dialógusokra, és az emberi hősök mellett mitikus figurák feltűnésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik