Belföld

Tavaly a negyedik negyedévben 0,2 százalékkal bővült az eurózóna GDP-je

Az eurózóna gazdaságai 2003 második negyedévében várhatóan legalább 0,2 százalékkal fognak bővülni, tette közzé becslését csütörtökön az Európai Bizottság. Ezt az előrejelzést egyidejűleg tették közzé az EU statisztikai hivatalának adataival, amelyek szerint a múlt év negyedik negyedévében 0,2 százalékos volt a GDP bővülése és ezzel az eurózóna gazdaságai 2002 egészében kilenc év óta a leglassúbb ütemben fejlődtek.

A GDP az idei év első negyedében 0,1 százalékkal
visszaeshet, vagy 0,3 százalékos mértékben bővülhet, a második negyedévben 0,2-0,5 százalék között mozoghat a növekedés, azért ilyen tág határok között, mert “szokatlanul nagyfokú bizonytalanságot” okoz az előrejelzésben a lehetséges öbölbeli háború.

A múlt év negyedik negyedévében még 0,4 százalékkal bővültek a háztartások kiadásai és ez lehetővé tette, hogy a negyedik negyedben 1,3 százalékkal magasabban álljon a GDP az előző év negyedik negyedévéhez képest. Ez 2001 harmadik negyedéve óta a legjobb eredmény. Ennek ellenére 2002 egészében a GDP növekedése 0,8 százalékos volt, 1993 óta a leglassúbb ütem. Akkor az eurozóna nemzeti terméke 0,8 százalékkal esett vissza. 2001-ben a GDP 1,4 százalékkal bővült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik