Belföld

Robbantásos merénylet Haifában

Öngyilkos merényletet követett el szerdán a déli órákban egy palesztin férfi, amikor az észak-izraeli Haifában, a Karmel-hegy központjában felrobbantotta magát a 37-es jelzésű buszban.

A halottak számát tizenötre, a sebesültekét negyvenre teszik egyelőre, de az áldozatok száma még nőhet, mert a robbanás erejétől a busz lángra lobbant, és több utas bennégett a járműben. A vizsgálat eddigi megállapítása szerint a merénylő az övében a robbanóanyag mellé csavarokat, tompa szögeket és más fémdarabokat helyezett, és ezek különösen súlyos sérüléseket okoztak – írja a Népszabadság. Az áldozatok többségét még nem azonosították, de tekintettel a merénylet időpontjára és a 37-es járat útvonalára feltételezhető, hogy diákok is vannak köztük. Szemtanúk elszörnyedve ecsetelték a kiégett és teljesen összeroncsolt busz, valamint a mintegy száz négyzetméteres körzetben szétszóródott testrészek, személyes holmik, vértócsák látványát és az égett emberhús szagát.

A két és fél évvel ezelőtt kezdődött palesztin intifáda óta 2003 februárjában követték el a palesztinok a legkevesebb terrorakciót Izrael területén. E “javuló trendnek” vetett véget a tegnapi véres merénylet. Az izraeli biztonsági erők állandóan kapnak ugyan jelzéseket készülő merényletekről, de a februári “szélcsend” azt az illúziót keltette, hogy az izraeli hadseregnek sikerült lényegesen csökkentenie a terrorszervezetek akcióképességét. Ezek azonban éppen azt akarják bizonyítani, hogy az izraeli hadsereg blokádja ellenére is képesek további merényleteket elkövetni. Munir al-Maszri, a palesztin miniszterelnöki poszt egyik várományosa elítélte a merényletet, míg az izraeli kormány szóvivője a palesztin hatóságra hárította a felelősséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik