Belföld

Kedvezményes könyvszakmai hitelprogram

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) valamint a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Rt. csütörtökön újabb egy évre szóló könyvszakmai hitelprogramról írt alá megállapodást.

Az NKÖM immáron hét éve kamattámogatással segíti a tőkeszegény könyvszakma hitelfelvételét, a projektekhez kezdetektől a K&H biztosítja a forrást. A bank a program keretében 7 év alatt összesen 3,2 milliárd forint összegű hitelt nyújtott. A kiadók és kereskedők az idén minimum 4, maximum 60 millió forintos, 6-12 hónapos futamidejű forgóeszköz-hitelre pályázhattak 50 százalékos kamattámogatás mellett. A kiadók elsősorban az igényes irodalmi alkotások, sorozatok, tudományos és ismeretterjesztő művek megjelentetéséhez, a könyvkereskedők pedig a készletbővítéshez, a nehezebben fogyó, nagy értékű könyvekhez igényelhettek kedvezményes hitelt. A megemelt keretnek köszönhetően mind a 33 pályázó megkapta a kért összeget.

Mint Vass Lajos, az NKÖM közigazgatási államtitkára a megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta, a minisztérium az idén közel duplájára, 60 millió forintra emelte a kamattámogatási keretet, így 852 millió forint összegű hitelre nyújt 50 százalékos kamattámogatást. A tárca ezzel több, mint 2 milliárd forint értékű könyv forgalmazását teszi lehetővé. Magyarországon 500-600 cég foglalkozik könyvkiadással, de a könyvek 95 százalékát 50 kiadó adta ki- mondta el Bart István, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. A magyarországi könyvforgalom értéke tavaly az előzetes adatok szerint fogyasztói áron meghaladta az 50 milliárd forintot. Ennek forgóeszköz-finanszírozási igénye a kiadóknál 15-17 milliárd forint, aminek kb. 20 százalékát a becslések szerint hitelből biztosítják. A kereskedők bizományosi rendszerben veszik át a könyveket, így őket is a kiadók finanszírozzák. Miután nincsenek fix megrendelések, a kiadók nagy kockázatokkal működnek, az árbevételre vetített profit 2-6 százalék, 4-5 százalék már nagyon jó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik