Belföld

GKI-Wallis: 20-25 százalékkal bővülhet idén az új személygépkocsik piaca

A személygépkocsi-piac bővülése 2002-ben folytatódott. Az év egészében mintegy 16 százalékkal több új személygépkocsi került értékesítésre, mint 2001-ben, szám szerint összesen 172 ezer gépkocsit adtak el tavaly.

A korábbi éveket meghaladó volt 2002-ben a negyedik negyedév értékesítési dinamikája, 2001 azonos időszakának értékesítési volumenét mintegy 23 százalékkal haladta meg.

2002-ben egyrészt a keresleti oldalon történtek komoly változások, másrészt az erős forint árfolyam kedvezett az importból származó eladásoknak. Nevezetesen, a bruttó átlagkeresetek – éves átlagban – 2002-ben mintegy 18 százalékkal nőttek, a fogyasztói árak 5,3 százalékos emelkedése mellett. Ezzel párhuzamosan a tartós fogyasztói cikkek árindexei – köszönhetően az erős forintból származó, kedvező importáraknak – inkább csökkentek. Ez vonatkozik az új személygépkocsik árára is, amelyek lassan fél éve változatlanok.

2003 első negyedévében ellentétes nemzeti valutánk – ha kis mértékben is, de – gyengült, a továbbiakban várhatóan az árfolyam ezen a szinten stabilizálódik, az év második felében kissé ismét erősödik. (A folyamat a deviza alapú hitelfelvételt vállaló ügyfelek számára továbbra is kedvező.) A forint alapkamata azonban drasztikusan csökkent (januárban 2 százalékponttal), ami közvetetten a fogyasztói hitelek kamatlábait is lefelé húzza. Az infláció 2003-ban várhatóan éves átlagban 5 százalék lesz.

A GKI Rt. rendszeres lakossági várakozási felmérése szerint a háztartások a várható (energia- és egyéb közszükségleti cikk) áremelések miatt óvatosak. A lakossági személygépkocsi kereslet növekedése ezért nagyban függ attól, hogy a lakosság a személygépkocsi vásárlást hányadik helyre sorolja beszerzéseiben.

A gazdasági növekedés a GKI Gazdaságkutató Rt. előrejelzése szerint 2003-ban kis mértékben, de meghaladja a 2002. évi növekedést, s így éves szinten a bruttó hazai termék várhatóan 3,8 százalékkal növekszik. Ez azonban a vállalkozások gazdasági-pénzügyi helyzetében csak késleltetve jelentkezik, ezért 2003-ban tovább folytatódik a vállalkozásoknál a költségracionalizálás és a beruházások elhalasztása. E tényezők összhatásaként 2003-ban az új személygépkocsik piacán a várakozások szerint éves szinten 20-25 százalék körüli bővülés várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik