Belföld

Vége a fiatalság kultuszának a munkahelyeken

Jó az öreg a háznál? Az elöregedő társadalom egyre inkább arra fogja rászorítani a munkaadókat, hogy az idősebb szakemberekre támaszkodjanak. A HR-esnek ez újszerű kihívást jelent.

A demográfiai változások lassan a vállalatoknál is éreztetni fogják hatásukat. Az Európai Unió országaiban a következő tizenöt évben a 20-29 éves korosztály tagjainak száma 20 százalékkal csökken, míg az 50-64 év közöttiek 25 százalékkal többen lesznek. Rövidesen a 45 felettiek alkotják a legnagyobb munkavállalói csoportot.

Ezekre a változásokra már most fel kell készülniük a cégeknek, hiszen a fejlett ipari országokban és Magyarországon is a vállalati kultúrák mélyen beivódott értéke a fiatalság és a dinamizmus. Az alkalmazotti összetételben azonban egyre nagyobb hányadot fognak kitenni az idősebbek, akiket nemcsak el kell fogadtatni mindenkivel, hanem az összes vállalati politikát is hozzájuk kell igazítani.

Konkrét intézkedések

 

A több korosztályt foglalkoztató vállalatoknál az alábbi területeket átgondolva lehet a munkavégzést optimalizálni:
• Munkahelyi környezet (ergonómia, monotonitás, határidők nyomása)
• Feladatmegosztás (figyelembe vége a munkavállalók képességeit, képzettségét, és teljesítményét)
• Munkaidő beosztása (idősebbeknek kínálható rugalmasabb munkaidő, valamint mentesíteni lehet őket a túlórától)  

Homokba dugott fejjel

A legtöbb vállalat nem hajlandó tudatosan kezelni a problémát. Az állam hiába emeli meg a nyugdíjkorhatárt, hogy megfelelő mennyiségű munkaerővel segítse a vállalkozásokat, mert pontosan ezeknek a vezetői nem szívesen alkalmazzák az idősebbeket. Ezt bizonyítják a statisztikák is: az 50 felettiek között sokkal nagyobb a munkanélküliek aránya, mint a fiatalabb korosztályokban.

A vállalatok ilyen hozzáállása nemcsak az idősek helyzetét nehezíti meg, hanem a fiatalokat is kiszipolyozza. Egyre nagyobb teher, több munka és stressz fog a vállukra nehezedni. Ez korai kiégést, a motivációhiányt és idő előtti egészségügyi gondokat okoz.

Az idősebb munkavállalók elfogadását az alkalmazásukkal járó költségek sem könnyítik meg. Azért is szeretik őket “externalizálni” a vállalatok, mert nekik már viszonylag magas a bérigényük.

HR – idősekre alakítva

Először a vállalatvezetőknek tudatosítaniuk kell magukban, hogy a fiatal szakemberekből egyes területeken hiány lesz a jövőben, nehéz lesz megoldani az utánpótlást. Azután pedig fokozottan figyelniük kell arra, hogy a különböző generációk hatékonyan és gördülékenyen tudjanak együtt dolgozni.

Mindkét tényező a humán erőforrás gazdálkodás munkatársait állítja feladat elé. Ki kell használni az idősek potenciálját. A fizikai leépülés miatt nem lesz használhatatlan a munkavállaló, csak a teljesítményelvárásokat kell hozzá alakítani – állítják a szakemberek. Bizonyos multiknál divat a túlórázás és a hétvégi munka. Búcsút kell inteniük ennek a munkakultúrának: az idősebbek nem bírják ezt a tempót. Nem mintha a fiatalok 5 évnél többet el tudnának tölteni egy-egy ilyen vállalatnál.

Az eltérő generációk pedig csak akkor tudnak egymással dolgozni, ha tisztelik egymást. A különbségeket a HR-eseknek kell támogató vállalati kultúrába összegyúrni.

Miben speciálisak?

Az idősebb munkavállalók esetén fokozottan kell figyelni szakmai tudásuk megújítására, ezért érdemes időszakosan képzést tartani számukra. Az iskolapadban megszerezhető friss tudás jól kiegészítheti az évek alatt megszerzett szakmai tapasztalatokat.

Szintén speciális ez a korosztály a motiváció területén. Kutatások szerint tagjaira a munkahelyi légkör és a jó főnök-beosztott viszony hat a legnagyobb motiváló erővel. Gondot jelenthet, ha egy fiatal vezető irányítása alatt több idősebb kolléga is dolgozik. Az ilyen kinevezéseket alaposan meg kell indokolni, megelőzendő a helyzet elmérgesedését.

Fennakadást okozhat az is, ha a nyugdíjazás miatt egyszerre több idősebb munkavállaló megválik a cégtől, és magával viszi nélkülözhetetlen tudását. Ezért a cégeknek egyre inkább élniük kell azt atipikus foglalkoztatási formákkal, mint például a részmunkaidővel, a rugalmas munkaidővel, távmunkával, hogy a nyugdíjazott szakemberek tudását minél több helyről tudják pótolni, ne csak a klasszikus munkaerőpiacról.

A gyakoribb betegállományra is megoldást adhatnak ezek a rugalmas munkavégzési rendszerek. Az egészségügyi problémák kapcsán egyébként téves az a közhiedelem, mely szerint a fiatalabbak egészségesebbek idősebb társaiknál: a 40 alatti korosztály tagjai között jóval gyakoribbak az allergiás és asztmabetegségek, valamint a bőrgyógyászati problémák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik