Belföld

Torgyánék a bíróságon tanúskodtak a kazetta-ügyben

admin
admin

2003. 03. 05. 11:53

Tanúként hallgatta meg a bíróság szerdán Torgyán József egykori agrárminisztert, kisgazda pártelnököt és fiát, a kazetta-ügy tárgyalásán. A vád szerint Torgyán Attilának kenőpénzt akartak adni azért, hogy cserébe apjánál elintézzen egy százmilliós állami megrendelést. A politikus és fia tagadta, hogy tudtak volna az ügyről - írja az origo.hu.

Tanúként hallgatta meg szerdán a bíróság Torgyán Józsefet, az Orbán-kormány volt agrárminiszterét és fiát, Torgyán Attila ügyvédet, a kazetta-ügyben. Torgyán Attila – aki korábban maga is gyanúsított volt a megvesztegetési ügyben, ám végül nem emeltek ellene vádat – elmondta, hogy ő nem tud a kenőpénz átadási ügyről semmit, csak a sajtóból értesült róla.

Mint elmondta, a vádlottak közül csak Benczéné Tóth Juditot ismeri, de őt sem az ügy kapcsán ismerte meg, hanem régebbről barátok. A volt agrárminiszter fia közölte, hogy a vádlottak egyike sem kereste meg, és nem is ajánlottak neki pénzt azért cserébe, hogy édesapjánál – az akkori miniszternél – közbejárjon egy szerződés sikere érdekében.

Torgyán József azt vallotta a bíróság előtt, hogy Mittelmayer Ferenc, az ügy harmadrendű vádlottja valóban járt nála, még minisztersége idején. Mittelmayer Torgyán szerint egy agroparkkal kapcsolatos tervet adott elő. A volt miniszter, mint megjegyezte, nagyon óvatosan járt el az üggyel kapcsolatban, mert szerinte megengedhetetlen lobbizás eredményeként, szabálytalanul került elé a pályázat.

Torgyán azt mondta, hogy miniszterként általában nem akart egyetlen pályázatról sem dönteni, ezt a közigazgatási államtitkárra bízta. Ennek az ügynek az iratait arra hivatkozva tették mégis elé, hogy az illetékesek éppen nincsenek bent a minisztériumban és a döntés nem várhat – mondta. Amikor azonban kiderült számára, hogy a tervek megvalósítása 418 millió forintba kerül, de a pályázók nem rendelkeznek saját erővel, és biztosítékot sem tudnak felmutatni arra az esetre, ha nem lenne sikeres a vállalkozás, azonnal elutasította a támogatási kérelmet – közölte. A politikus szerint fia nem járt közben az ügyben és miniszterként azt sem tudta, hogy személyesen kik azok, akik ebben az ügyben részt vettek. Mint mondta, szóba sem jöhetett hogy ez a pályázat pénzt kapjon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.