Belföld

Tatárföldön a muzulmán nők csak hajadonfőtt fényképezkedhetnek útlevélhez

Oroszország legfelsőbb bírósága elutasította szerdán azoknak a tatárföldi asszonyoknak a panaszát, akik azt próbálják meg elérni, hogy az útlevél kiállításához szükséges fényképet ne hajadonfőtt, hanem az iszlám által előírt fejkendőt viselve készíttethessék el.

A tatárföldi belügyi hatóságok tavaly nyáron tiltották meg a fejkendőt viselő asszonyok útlevélképeinek az elfogadását. A vonatkozó rendelet értelmében az útlevélkép csak akkor fogadható el, ha az azon látható személy hajadonfőtt van, arca, nyaka és az egész feje tisztán kivehető.

A fejkendő viseléséhez ragaszkodó asszonyok előbb az illetékes kazanyi bíróságon, majd a tatárföldi legfelsőbb bíróságon támadták meg ezt a rendeletet, de mindkét testület elutasította a panaszt. A döntést indokolva rámutattak, hogy különleges esetekben a személyazonosság olyan alapdokumentummal állapítható meg, amilyen az útlevél is.

A többségében muzulmánok lakta, Oroszország európai részének keleti határán fekvő köztársaságban annak nyomán merült fel a probléma, hogy tavaly megkezdték a régi típusú, még a szovjet korszakból származó útlevelek cseréjét. A vallási előírásokhoz ragaszkodó asszonyok azzal érvelnek, hogy a Korán szerény öltözködést ír elő a muzulmán nőknek, tiltja a fejkendő levételét ismeretlen férfiak előtt.

Bár az ügy konkrétan csak néhány tucat nőt érint, valójában jelentős problémát takar. Becslések szerint Oroszország 146 millió lakosából legalább húszmillióan vallják az iszlám hitet. A szovjet korszak és vele együtt a vallásüldözés elmúlásával az iszlámhoz is tömegesen térnek vissza a hívők, ami viszont kimondva-kimondatlanul aggodalmat kelt az orosz politikai vezetésben, eltérően az ortodox egyháznak az állam által is üdvözölt újjáéledésétől. Csecsenföldtől és Dagesztántól különbözően Tatárföldön eddig sikeresen akadályozták meg, hogy az iszlám újbóli felvirágzása szélsőséges irányba forduljon. A fejkendős eset azonban azt mutatja, hogy erre a kérdésre az államnak folyamatosan figyelmet kell fordítania.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik