Belföld

Szabadságjogot sért a hacker-ellenes törvény?

Csorbítja a személyi szabadságjogokat az EU múlt héten elfogadott hacker-ellenes törvénye - állítja a müncheni egyetem egyik professzora, aki szerint sürgősen változtatni kellene az előírásokon.

Az interneten lezajló háborúellenes tiltakozások résztvevői bűnözőknek minősülhetnek a múlt héten elfogadott, a hackelést büntető új EU-jogszabály alapján – figyelmeztetik az európai közvéleményt jogi szakértők. Ulrich Sieber, a müncheni egyetem jogi professzora határozottan állítja: a szabályozás miatt csorbát szenved az egyének szabad szólási joga. “A törvény gyenge és pontatlan” – véli a professzor, aki szerint a törvényhozóknak a szabad gyülekezési és véleménynyilvánítási jog érvényesülésének figyelembe vételével kellene megváltoztatniuk a jogszabályt.

Amerikai internetezők a múlt héten a világhálón rendezték meg háborúellenes tiltakozó megmozdulásukat. Az EU igazságügyi és belügyi tanácsa pénteken fogadta el az információs rendszerek elleni támadások kerethatározatát. Ennek értelmében egy információs rendszert hackelő személy, aki megváltoztat, kitöröl vagy károsít valamilyen adatot, akár több éves, letöltendő börtönbüntetéssel is sújtható.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik