Belföld

Rumsfeld: Irak az ellenőrök jelenlétében is gyárt fegyvereket

Irak akkor is képes új fegyverek előállítására, ha az országban jelen vannak az ENSZ fegyverellenőrei - állította az amerikai védelmi miniszter. Donald Rumsfeld a BBC tévének adott, szerdára virradóan műsorra tűzött interjújában azt mondta: az asz-Szamúd rakéták megsemmisítése sem valós jele annak, hogy Irak hozzálátott volna az ENSZ által előírt leszereléshez.

A miniszter szerint bármit, amit Szaddám Huszein iraki elnök tesz együttműködés gyanánt, hosszas tagadás előz meg, és utána is csak igen részleges a tényleges cselekvés. Rumsfeld szerint nem kétséges, hogy Iraknak vannak vegyi és biológiai fegyverei, és az sem, hogy nukleáris fegyverek kifejlesztésébe is belekezdett.

A Pentagon vezetője a fegyverzetellenőrzés hatékonyságáról alkotott véleményét abban foglalta össze, hogy “ellenőrök korábban is voltak (Irakban), Huszein pedig jelenlétükben is zavartalanul folytatta a tömegpusztító fegyverek kifejlesztését”.

Rumsfeld szerint Szaddám Huszein “megtanult az ellenőrök jelenléte meghatározta környezetben élni … nagyon nagy hozzáértéssel csal és tagad le mindent”.

A védelmi miniszter szerint azonban a háború még mindig elkerülhető. Ennek három lehetséges módja szerinte az, hogy az iraki elnök vagy elkezdi az együttműködést az ENSZ-szel, vagy száműzetésbe vonul, vagy puccsal megdöntik hatalmát.

Az új biztonsági tanácsi határozatot fenyegető francia és orosz vétóról Donald Rumsfeld azt mondta: az Egyesült Államok megérti, hogy “ezekben a keserves ügyekben másoknak más a véleményük”, és kész még időt adni a BT többi tagjának, “az idő azonban fogy”. A világ válaszára váró fő kérdés most a tömegpusztító fegyverek terjedése – mondta, hozzátéve: tíz éven belül megkétszereződhet az atomfegyverrel bíró országok száma.
[More on BBC News]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik