Belföld

Precedensértékű perben pénzt ítéltek három anyának

admin

2003. 03. 05. 07:57

A Somogy Megyei Bíróság több évre visszamenőleg havi 6700 forint jövedelempótló támogatás megfizetését ítélte meg három anyának, amelyet azok a gyessel kapcsolatos 1996. áprilisi jogszabályváltozásra hivatkozva nem kaptak meg. Számítások szerint, ha az összes kismama hasonló igényét elismerné a bíróság, az több mint százmilliárd forintos kiadással járna.

A Somogy Megyei Bíróság egy hónapja jogosnak ítélte három anya – a gyes mellett járó – jövedelempótlék iránti igényét: egyikük esetében 128 ezer, a másikukéban 201 ezer, a harmadik ügyben 203 ezer forint megfizetésére kötelezte a Területi Államháztartási Hivatalt (TÁH). Az anyák közül egy már inkasszóval szerzett érvényt követelésének a kincstárral szemben, a másik kettő is hasonló módon akar eljárni.

A perekben dr. Radovics Csilla kaposvári ügyvéd képviselte az anyákat, akik közeli ismerősei. Az ügyvéd a Népszabadság tudósítójának azt mondta: ügyfelei egy évvel ezelőtt a kaposvári megyei kórházban és a TÁH somogyi irodájában – a gyest kifizető helyeken – jelentették be igényüket a jövedelempótlékra, amit az intézmények elutasítottak. Az anyákat képviselő ügyvéd fizetési meghagyást bocsátott ki a helyi TÁH-hal szemben, s ennek peres úton kívánt érvényt szerezni. A támogatás követelését arra alapozta, hogy 2002. március 7-éig érvényben volt az 1994. évi kormányrendelet, amely szerint a gyesben részesülők automatikusan havi 6700 forint jövedelempótlékra is jogosultak. A pert a Kaposvári Városi Bíróság megszüntette azzal az indokkal, hogy be kell tartani az államigazgatási utat, először formanyomtatványokon kell követelni a járandóságot a gyest kifizető helyeken.
[Népszabadság]

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.