Belföld

Precedensértékű perben pénzt ítéltek három anyának

A Somogy Megyei Bíróság több évre visszamenőleg havi 6700 forint jövedelempótló támogatás megfizetését ítélte meg három anyának, amelyet azok a gyessel kapcsolatos 1996. áprilisi jogszabályváltozásra hivatkozva nem kaptak meg. Számítások szerint, ha az összes kismama hasonló igényét elismerné a bíróság, az több mint százmilliárd forintos kiadással járna.

A Somogy Megyei Bíróság egy hónapja jogosnak ítélte három anya – a gyes mellett járó – jövedelempótlék iránti igényét: egyikük esetében 128 ezer, a másikukéban 201 ezer, a harmadik ügyben 203 ezer forint megfizetésére kötelezte a Területi Államháztartási Hivatalt (TÁH). Az anyák közül egy már inkasszóval szerzett érvényt követelésének a kincstárral szemben, a másik kettő is hasonló módon akar eljárni.

A perekben dr. Radovics Csilla kaposvári ügyvéd képviselte az anyákat, akik közeli ismerősei. Az ügyvéd a Népszabadság tudósítójának azt mondta: ügyfelei egy évvel ezelőtt a kaposvári megyei kórházban és a TÁH somogyi irodájában – a gyest kifizető helyeken – jelentették be igényüket a jövedelempótlékra, amit az intézmények elutasítottak. Az anyákat képviselő ügyvéd fizetési meghagyást bocsátott ki a helyi TÁH-hal szemben, s ennek peres úton kívánt érvényt szerezni. A támogatás követelését arra alapozta, hogy 2002. március 7-éig érvényben volt az 1994. évi kormányrendelet, amely szerint a gyesben részesülők automatikusan havi 6700 forint jövedelempótlékra is jogosultak. A pert a Kaposvári Városi Bíróság megszüntette azzal az indokkal, hogy be kell tartani az államigazgatási utat, először formanyomtatványokon kell követelni a járandóságot a gyest kifizető helyeken.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik