Belföld

Az OPEC igyekszik oldani az olajpiaci feszültséget

Az OPEC főtitkára, Alvaro Silva szerdán azt mondta, hogy tudomása szerint nem függesztik fel a tagországok termelési kvótáit akkor sem, ha az esetleges háború miatt Irak olajexportja átmenetileg megszűnik.

Egyes tagországok javasolják a kvótarendszer felfüggesztését, de “ez nincs tervbe véve” – mondta a főtitkár egy brüsszeli gazdasági tanácskozás közben. Nyilatkozata valamelyest hozzájárult az olajpiaci idegességhez szerdán, noha a főtitkár megismételte, hogy bőségesen van olaj a piacon.

Kedden az OPEC-olajok átlagára hordónként 32,12 dollár volt a szabadpiacon, a hétfői 31,63 dollár után – jelentette az OPECNA hírügynökség szerdán. Az OPEC-olajok átlagára több mint húsz munkanapja van az OPEC hordónkét 22-28 dolláros célársávján kívül, vagyis a szervezetnek elvileg legalább napi 500 ezer hordóval növelnie kellene az összkvótáját. Az OPEC azonban már február elsejei hatállyal 1,5 millió hordós kvótaemelést vezetett be, akkor még a venezuelai sztrájk miatt kiesett felhozatal pótlására.

Alvaro Silva főtitkár a múlt héten maga is úgy nyilatkozott, hogy az olajexportőr szervezet akár a teljes iraki olajtermelés kiesését pótolni tudja tartalék kapacitásaival, és nem lesz szükség a fogyasztó országokban felhalmozott kereskedelmi tartalékok felhasználására.

Az OPEC máris többet termel a február elsejével napi 1,5 millió hordóval megemelt, napi 24,5 milliós összkvótájánál – mondta a főtitkár Ebbe a naponta 2 millió hordó körüli iraki termelés nem számít bele. – Decemberben és januárban is már napi 2,8 millió hordóval többet juttattunk a piacra, és mindenki láthatja az eredményt: az olajellátás nem probléma, hanem a spekuláció a probléma – mondta Alvaro Silva, az áremelkedésre utalva.

Kijelentette, hogy az OPEC kvótakötelezett tagjainak még napi 4 millió hordós tartalék kapacitásuk van, szükség esetére. A főtitkár azt mondta, egyelőre nem lehet megmondani, szükség lesz-e további többtermelésre.

Szerdai szakmai összesítés szerint az OPEC – Irakot beleértve – februárban napi 27,091 millió hordó olajat termelt, átlagosan napi 1,43 millió hordóval többet, mint januárban. A kvótakötelezett tagok termelése – Iraknak nincs kvótája – naponta 24,701 millió hordó volt, napi 1,533 millió hordóval több, mint januárban. A többlet elsősorban Szaud-Arábiából és Venezuelából származott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik