Belföld

Az OPEC igyekszik oldani az olajpiaci feszültséget

admin
admin

2003. 03. 05. 16:57

Az OPEC főtitkára, Alvaro Silva szerdán azt mondta, hogy tudomása szerint nem függesztik fel a tagországok termelési kvótáit akkor sem, ha az esetleges háború miatt Irak olajexportja átmenetileg megszűnik.

Egyes tagországok javasolják a kvótarendszer felfüggesztését, de “ez nincs tervbe véve” – mondta a főtitkár egy brüsszeli gazdasági tanácskozás közben. Nyilatkozata valamelyest hozzájárult az olajpiaci idegességhez szerdán, noha a főtitkár megismételte, hogy bőségesen van olaj a piacon.

Kedden az OPEC-olajok átlagára hordónként 32,12 dollár volt a szabadpiacon, a hétfői 31,63 dollár után – jelentette az OPECNA hírügynökség szerdán. Az OPEC-olajok átlagára több mint húsz munkanapja van az OPEC hordónkét 22-28 dolláros célársávján kívül, vagyis a szervezetnek elvileg legalább napi 500 ezer hordóval növelnie kellene az összkvótáját. Az OPEC azonban már február elsejei hatállyal 1,5 millió hordós kvótaemelést vezetett be, akkor még a venezuelai sztrájk miatt kiesett felhozatal pótlására.

Alvaro Silva főtitkár a múlt héten maga is úgy nyilatkozott, hogy az olajexportőr szervezet akár a teljes iraki olajtermelés kiesését pótolni tudja tartalék kapacitásaival, és nem lesz szükség a fogyasztó országokban felhalmozott kereskedelmi tartalékok felhasználására.

Az OPEC máris többet termel a február elsejével napi 1,5 millió hordóval megemelt, napi 24,5 milliós összkvótájánál – mondta a főtitkár Ebbe a naponta 2 millió hordó körüli iraki termelés nem számít bele. – Decemberben és januárban is már napi 2,8 millió hordóval többet juttattunk a piacra, és mindenki láthatja az eredményt: az olajellátás nem probléma, hanem a spekuláció a probléma – mondta Alvaro Silva, az áremelkedésre utalva.

Kijelentette, hogy az OPEC kvótakötelezett tagjainak még napi 4 millió hordós tartalék kapacitásuk van, szükség esetére. A főtitkár azt mondta, egyelőre nem lehet megmondani, szükség lesz-e további többtermelésre.

Szerdai szakmai összesítés szerint az OPEC – Irakot beleértve – februárban napi 27,091 millió hordó olajat termelt, átlagosan napi 1,43 millió hordóval többet, mint januárban. A kvótakötelezett tagok termelése – Iraknak nincs kvótája – naponta 24,701 millió hordó volt, napi 1,533 millió hordóval több, mint januárban. A többlet elsősorban Szaud-Arábiából és Venezuelából származott.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.