Belföld

Nem lesz több kórházi leépítés Budapesten

Budapesten és Pest megyében nem lesz több, a Rókus kórházhoz hasonló osztálybezárás, de folyamatos átszervezésekre lehet majd számítani - írja a Magyar Hírlap. A jövőben a Pest megyei betegeket elsősorban a lakhelyhez legközelebb eső kórházban látják majd el.

A tervek szerint a következő egy-két éven belül a váci beteg Vácon és a kistarcsai is helyben, a Flór Ferenc kórházban kap majd szakellátást, ha be kell feküdnie, viszont járóbetegként akár Budapestre is mehet – mondta lapunknak a Pest megyei közgyűlés alelnöke. Fábry Béla szerint a Rókus kórház gyerekosztályához hasonló felszámolásokra nem kell számítani, de a regionalitás miatt adódó átszervezésekre igen. A Szent Rókus Kórház gyerekosztályának 26 ágyát főleg a gyerekek hiánya és az ebből adódó rossz ágykihasználtság miatt kénytelen megszüntetni a tulajdonos Pest megyei önkormányzat májustól. A ráfizetéses osztály megszűnésével viszont források szabadulhatnak fel, amit egy nyereséges, például gerontológiai osztályra fordíthatnak. Fábry Béla szerint az osztály megszűnését nem érzik meg a betegek, mert eddig is a fővárosi Tűzoltó utcai klinikára vagy a Madarász utcai kórházba vitték a szülők a gyermeküket. A jövőben ezért a regionalitás mellett a szakkórházak kerülnek előtérbe.

Pest megye önkormányzata legkésőbb március végén vagy április elején csatlakozik a Budapesti Egyeztető Fórumhoz, ami azért is fontos mert a hasonló átszervezéseket egyeztetni tudják majd a fővárossal, hiszen a jövőben egy régiót alkotnak majd. Pest megye nem szeretné, ha a főváros maga döntené el, melyik kórházba mehetnek a betegek – tette hozzá az alelnök. Ma ugyanis nem lehet átlátni, hogy melyik beteget ki látja el.

A fővárosi közgyűlés egészségügyi bizottságának vezetője hasonlóan fontosnak tartja a fórumot, hogy egy jó közép-magyarországi régió alakuljon ki az egészségügyi ellátás szempontjából. Ikvai-Szabó Imre elmondta, hogy erről legközelebb március 20-án egyeztetnek a szervezetek az Uzsoki utcai kórházban, amely már tavaly az észak-pesti régió egyik regionális kórháza lett. Eddig összesen nyolc fővárosi kórház került be a régióba, amelyet Pest megye tovább bővíthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik